Un singur operator economic a solicitat eticheta ecologica
Data publicarii: 16-04-2007 | EconomieMinisterul Mediului a primit o singura solicitare de acordare a etichetei ecologice, cauza acestei situatii fiind dezinteresul cetatenilor pentru acest gen de produse, fapt care reflecta mentalitatea romanilor, a declarat ministrul mediului, Attila Korodi. "O singura societate a solicitat eticheta ecologica. Este vorba despre un producator de stofa", a spus ministrul mediului si dezvoltarii durabile, Attila Korodi.
Ministrul considera ca eticheta ecologica se leaga foarte mult de cultura unei tari. "Daca pentru un produs ceri eticheta ecologica si investesti in acest sens, dar tu nu castigi nimic pe piata, adica cetatenii nu sunt atrasi de aceste tipuri de produse, atunci este o investitie ineficienta", a explicat Korodi.
Potrivit acestuia, problema pe care Romania o are in acest sens o reprezinta dezinteresul pietei, si nu incapacitatea de a realiza produse ecologice."Sunt convins ca suntem capabili sa facem produse ecologice, dar nu cere piata", a completat Korodi.
In opinia acestuia, procesul de constientizare a importantei existentei si folosirii acestor produse este unul care se va intinde pe o perioada de "ani buni"."Chiar daca vom face o campanie de constientizare - si vom face, nu cred ca va aduce in doi-trei ani rezultate considerabile, asa incat este nevoie de o astfel de campanie derulata permanent pentru ca cetateanul sa inteleaga importanta folosirii unor produse benefice atat pentru el, cat si pentru mediu", a mai aratat ministrul mediului.
Operatorii economici trebuie sa plateasca o suma cuprinsa intre 300 si 1.300 de euro pentru obtinerea etichetei ecologice, iar tariful anual pentru utilizarea acesteia este de 0,15% din volumul anual al vanzarilor, cu limita minima de 500 de euro si cea maxima de 25.000 de euro, potrivit unei hotarari a Guvernului de la inceputul lunii martie.
Potrivit actului normativ, criteriile de acordare a etichetei ecologice sunt folosite pentru a limita impactul asupra mediului pe parcursul ciclului de viata al serviciilor. Acestea promoveaza in special reducerea consumului de energie, de apa si de deseuri generate si favorizarea utilizarii resurselor regenerabile si a substantelor mai putin daunatoare mediului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii