Hartuirea sexuala la locul de munca

Data publicarii: 13-04-2007 | HR/Cariere

Institutiile publice responsabile cu primirea sesizarilor privind hartuirea sexuala la locul de munca sunt Agentia Nationala pentru Egalitatea de sanse, Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii, Inspectia Muncii, precum si instanta judecatoreasca, dar pana acum nimeni nu a fost sanctionat.

Centrul Parteneriat pentru Egalitate a intocmit si un Ghid util pentru persoanele care  sunt agresate la slujba de colegi sau de sefi. Care sunt modalitatile de actiune? Persoana agresata poate depune marturie in cazul unei reclamatii sau
    
dare in judecata; sa stranga probe: sa pastreze copii ale oricaror materiale scrise care dovedesc hartuirea - fotografii, mail-uri, biletele, cadouri, sa tina un jurnal cu date, nume, conversatii, martori, frecventa comportamentelor ofensatoare, sa inregistreze convorbirile cu persoana care o hartuieste; sa incerce sa afle daca sunt si alte persoane in aceeasi situatie. Mai multe plangeri sporesc sansa de reusita a demersului de rezolvare a situatiei. Se poate adresa o cerere, scutita de taxa de timbru, catre judecatorie, instanta civila, pentru acordarea de despagubiri si restabilirea  situatiei anterioare hartuirii sexuale sau anularea situatiei create.

Daca a fost concediata pentru ca a refuzat sa acorde favoruri sexuale, ea poate cere sa fie reangajata sau, daca a fost mutata in alt loc de angajator, sa se intoarca in acelasi loc unde a lucrat inainte sa faca plangerea. Termenul de introducere a cererii este de un an de la savarsirea faptei.

Daca persoana care o hartuieste este un coleg, trebuie sa comunice sefului direct sau managerului de resurse umane problema. Acesta trebuie sa ia in serios plangerea si sa-i explice cum intentioneaza sa procedeze. Daca nu se ia nici o masura, va face o plangere in scris, care poate sa constituie proba.

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: