Angajatii Bancii Mondiale cer demisia lui Wolfowitz
Data publicarii: 13-04-2007 | InternationalAsociatia angajatilor Bancii Mondiale a cerut joi demisia lui Paul Wolfowitz, presedintele institutiei, care este acuzat de nepotism, potrivit unei scrisori a salariatilor bancii, transmite AFP. "Trebuie sa actioneze cu onoare si sa demisioneze", considera asociatia, intr-o scrisoare adresata angajatilor Bancii. "Consiliul de administratie trebuie sa actioneze in acord cu obligatiile sale conventionale, de garant al Bancii Mondiale, si sa preia initiativa lansandu-se, la scara internationala, in cautarea unui nou presedinte capabil sa redea integritatea Bancii si sa recastige increderea donatorilor din IDA 15", se afirma in scrisoare.
Asociatia se refera la cel de-al 15-lea ciclu de strangere de fonduri al Asociatiei Internationale pentru Dezvoltare (IDA), institutie a Bancii Mondiale care ajuta tarile cele mai sarace ale planetei.
Presedintele Bancii Mondiale Paul Wolfowitz si-a cerut scuze public, joi, pentru ca a acordat cresteri salariale unei colaboratoare a institutiei cu care avea o relatie si a recunoscut ca a fost o greseala.
"Am facut o greseala si imi cer scuze", a spus Paul Wolfowitz intr-o conferinta de presa de la Washington, cu doua zile inainte de deschiderea adunarii semestriale a Bancii Mondiale, la Washington.
"Imi asum toata responsabilitatea pentru detaliile acordului" referitor la cresterile salariale de care a beneficiat Shaha Riza, care a continuat sa fie platita de Banca Mondiala dupa ce a fost detasata la Departamentul de Stat in septembrie 2005.
El a precizat ca a avut o intalnire cu consiliul de administratie al institutiei pe care o conduce joi dimineata. "Am propus consiliului sa stabileasca un mecanism pentru a aprecia daca acordul incheiat a fost rezonabil sau nu. Voi accepta orice solutie imi vor propune", a subliniat el, citat de Reuters.
Este pentru prima oara cand Wolfowitz, care a preluat conducerea Bancii Mondiale in iunie 2005, recunoaste o implicare directa in acest caz care il pune intr-o postura foarte delicata, cu atat mai mult cu cat s-a lansat intr-o campanie anticoruptie in cadrul institutiei.
Pana in prezent, el evitase orice aluzie la aceasta chestiune, care a provocat reactii emotionale in randul personalului Bancii Mondiale.
Financial Times a dezvaluit joi ca Paul Wolfowitz insusi a ordonat cresterile salariale.
Fost responsabil la Banca Mondiala pe probleme de comunicare pentru Orientul Mijlociu, Riza a fost detasata de institutie la Departamentul de Stat in septembrie 2005, la sase luni de la instalarea in functie a lui Wolfowitz. Acesta informase consiliul de administratie inca de la inceput ca are o relatie cu Riza si a recomandat ca ea sa fie detasata la alta institutie in timpul mandatului sau.
Potrivit unor documente interne ale Bancii Mondiale, Riza ar fi primit cresteri salariale de peste 60.000 de dolari, ajungand la un salariu de circa 200.000 de dolari mai an, adica mai mult decat secretarul de stat Condoleezza Rice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice