Piata leasingului din Romania a totalizat 3.267 milioane euro in 2006
Data publicarii: 12-04-2007 | Finante-BanciCresterea economica din 2006, de peste 7%, s-a propagat si la nivelul pietei leasingului, care a cunoscut o dezvoltare semnificativa, confirmand statutul leasingului de produs financiar complementar altor produse bancare si accesibil unui mare numar de agenti economici, acesta reprezentand peste 3% din PIB, se arata intr-un comunicat de presa remis BankNews.ro. In acest sens, se poate sustine ca leasingul a devenit o sursa de finantare a investitiilor pe termen mediu capabila sa sprijine dezvoltarea diverselor sectoare ale economiei nationale la costuri de finantare competitive.
Atat ALB cat si ASLR sunt afiliate la Federatia Europeana a Asociatiilor Societatilor de Leasing - Leaseurope si concentreaza cca. 96% din piata autohtona de leasing (4% fiind lessori neafiliati).
In anul 2006, ALB a finantat active totale in valoare de 2.284 milioane Euro (70% ) iar ASLR a finantat active totale in valoare de 842 milioane Euro (26%) , astfel incat totalul contractelor semnate (dupa valoarea activelor finantate), de catre membrii ALB si ASLR, la sfarsitul anului 2006, insumeaza 3.126 milioane Euro. Numarul total al contractelor de leasing incheiate de membrii ALB si ASLR, la 31 decembrie 2006, este de 130.318 (din care ALB - 82.353 , iar ASLR - 47.965). Diversitatea finantarilor acordate sectoarelor economiei nationale reiese din faptul ca 20% ( 625 milioane Euro) din totalul finantarilor au vizat echipamentele cu scop industrial, 5% (147 milioane Euro) sectorul imobiliar si 75% (2.354 milioane Euro) sectorul transporturilor.
In ceea ce priveste sectorul transporturilor, autoturismele detin o cota de piata de 71%, vehiculele comerciale grele 15%, vehiculele comerciale usoare 13% , precum si alte tipuri de vehicule cu un procent de 1% din total.
Echipamentele reprezinta o cota de 33% in domeniul constructiilor, fiind urmata de echipamente IT si software cu un total de 11%, precum si echipamente destinate industriei alimentare (7%), industriei tipografice (6%), industriei petroliere (4%), industriei de prelucrare a lemnului (4%), service auto (3%), echipament medical (3%), echipament agricol (2%), industriei textile (2%) si alte domenii (25%).
Finantarea sectorului imobiliar este dominata de categoria cladirilor industriale si comerciale cu un total de 52%, spatiilor de birouri clasa A, B si C cu 33%, in timp ce restul de 15% reprezinta sectorul rezidential si al blocurilor destinate apartamentelor.
Clientii corporativi au atras cea mai mare parte (83%) din totalul finantarilor, urmati de componenta de retail (14%) si de sectorul public (3%). Din punct de vedere al duratei contractului de leasing, perioada cea mai des intalnita este de 3-4 ani (32%), urmata de cea de 2-3 ani (25%), 4-5 ani (25%), peste 5 ani (11%), 1-2 ani (5,0%) si de 1 an (2%) .
In anul 2006, leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor de leasing, atingand un procent de 98% din totalul activelor finantate, restul de 2% fiind reprezentat de leasinguluiui operational.
La nivel total piata leasingului extern (cross border) inscrie o tendinta de scadere de la an la an, el inregistrand un total de sub 1%.
In ceea ce priveste totalul pietei de leasing din Romania (ALB, ASLR, societati neafilitate) , dupa valoarea activelor finantate, la finele anului 2006, studiile efectuate de "Asociatia de Leasing si Servicii Financiare NeBancare - ALB" si "Asociatia Societatilor de Leasing din Romania - ASLR" releva un total estimativ de 3.267 milioane Euro. Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 75% din total, urmat de sectorul companiilor independente cu 17,5% si de sectorul companiilor captive cu 7,5%. In dinamica, ritmul de crestere, intre totalul pietei de la 31 decembrie 2005 si cel din aceeasi perioada a anului 2006 este de 62%.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice