Casele de brokeraj ar putea elibera extrase de cont din luna mai
Data publicarii: 12-04-2007 | Finante-BanciCasele de brokeraj ar putea elibera extrasele de cont ale clientilor din luna mai, dupa ce in prealabil, la sfarsitul saptamanii viitoare, vor incepe programele de instruire pentru agenti, a declarat, joi, Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului Central. Initial extrasele de cont vor fi eliberate doar de la sediile centrale al caselor de brokeraj, urmand ca ulterior sa poata fi eliberate si de la sediile secundare ale acestora, a mai spus Tanasoiu.
In prezent exista 14 agentii ale Depozitarului Central in Constanta, Dolj, Dambovita, Valcea, Arges, Prahova, Ialomita, Bacau, Neamt, Sibiu, Bihor, Cluj, Buzau si Bucuresti. Odata cu externalizarea activitatii catre casele de brokeraj, se vor adauga 72 de sedii principale in prima faza. Dupa ce extrasele de cont vor putea fi eliberate si de la sediile secundare ale caselor de brokeraj, se vor adauga inca 321 de sedii.
Un alt obiectiv al institutiei este extinderea sistemului mixt de conturi pentru toti intermediarii. "In prezent, casele de brokeraj pot administra doar conturi individuale, in vreme ce agentii custode (care sunt agenti de compensare si decontare colectiva, prin care o banca este imputernicita de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare sa ofere servicii de pastrare a activelor si administrare a valorilor mobiliare n.r.), pot administra si conturi globale. Pe viitor ne propunem, extinderea acestui sistem mixt catre toti intermediarii", a mai spus Tanasoiu.
In Bucuresti si judetul Ilfov sunt 1,6 milioane de detinatori de instrumente financiare, care reprezinta 11,4% din numarul total al acestora din Romania. In total, in tara exista peste 10 milioane de detinatori de instrumente financiare. "Mai mult de 90% din aceste conturi sunt cele care apartin "cuponarilor". Depozitarul Central va trebui sa rezolve problemele legate de acesti actionari", au declarat reprezentantii institutiei.
Depozitarul Central are un capital social de peste 3 milioane euro si isi va majora capitalul pana la 5 milioane euro pana in iunie 2008. Cel mai mare actionar este BVB care controleaza 54,51% din capitalul Depozitarului, bancile detin 8,15%, emitentii (societatile listate) au 17,15%, iar restul capitalului social este detinut de alti actionari.
Depozitarul Central a devenit functional la inceputul acestui an, insa nu putea realiza decat activitatea de registru. Prin autorizatia primita de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) la inceputul lunii martie, institutia poate indeplini si operatiunile post tranzactionare. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a autorizat pe 14 decembrie 2006 functionarea Depozitarului Central, care a preluat serviciile de depozitare si registru de la Societatea Nationala de Compensare Decontare si Depozitare pentru Valori Mobiliare SA (SNCDD).
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice