Presedintele Bancii Mondiale este acuzat ca si-a favorizat iubita
Data publicarii: 10-04-2007 | InternationalPresedintele Bancii Mondiale, Paul Wolfowitz, a declarat, luni, ca isi asuma responsabilitatea pentru promovarea unei angajate cu care are o relatie si care in Departamentul de Stat avea un salariu mai mare decat al sefei sale, Condoleezza Rice, relateaza Reuters.
"In ultimele saptamani, informatii privitoare la nominalizarea unui membru al Bancii Mondiale au provocat ingrijorare in randul unora in legatura cu respectarea regulilor in vigoare privitoare la drepturile, obligatiile si tratamentul echitabil pentru toti angajatii", a spus el. "Doresc sa asigur toti angajatii ca am actionat mereu pentru respectarea acestor reguli cat de bine am putut si ca voi continua sa fac acest lucru. Ca presedinte al acestei institutii, imi asum deplina responsabilitate pentru deciziile luate in acest caz", a subliniat Wolfowitz, care inainte sa ocupe aceasta functie era secretar adjunct pentru aparare in administratia Bush.
Dezvaluirile din Washington Post vizeaza o angajata pe nume Shaha Riza. Aceasta ar fi fost detasata de la Banca Mondiala la Departamentul de Stat in septembrie 2005, la sase luni de la preluarea functiei de catre Wolfowitz, salariul acesteia continuand sa fie platit de banca. De la plecare, ea ar fi beneficiat de cresteri salariale totalizand 61.000 de dolari, avand un salariu de 193.590 de dolari, adica mai mult decat secretarul de stat Condoleezza Rice.
Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack, a spus ca Riza a plecat din minister in septembrie 2006 pentru a se alatura Fundatiei pentru Viitor, organizatie privata. El nu a facut comentarii privitoare la salariul pe care aceasta l-a avut in cadrul departamentului.
Wolfowitz nu a negat luni ca ar avea o relatie cu Riza, precizand ca "acest caz" l-a determinat sa ceara "sfatul Consiliului de administratie al bancii inca de la preluarea functiei". El a spus ca acesta l-a sfatuit atunci sa ajunga la un acord "care sa respecte interesele institutiei si pe ale angajatei, intr-o situatie fara precedent". Acordul prevedea mai ales ca angajata sa primeasca un post in afara bancii in maniera nevoluntara si pe o durata care sa corespunda cu cea a mandatului sau, a subliniat el.
"Am anuntat deja Consiliul de administratie in legatura cu intentia mea de a colabora deplin la examinarea detaliilor acestui caz", a declarat Wolfowitz. El a spus ca va autoriza examinarea documentelor ce vor fi cerute "intr-un mod care sa asigure si sa respecte dreptul fiecarui angajat al bancii la confidentialitatea dosarului sau".
Acest caz a provocat deja critici, jurnalistii de la Foreign Policy intrebandu-se daca "avand in vedere cruciada lansata de Wolfowitz impotriva coruptiei din tarile care primesc ajutorul Bancii Mondiale, oare nu este o ipocrizie sa-i acorde prietenei sale prime in afara normelor".
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice