Topul coruptiei, la nivel mondial

Data publicarii: Astazi, 06-04-2007 | International

Fenomenul coruptiei, prezent in aproape jumatate dintre statele lunii, se agraveaza, afectand practic orice domeniu de activitate al cetatenilor de pe fiecare continent, relateaza publicatia "Forbes". In urma cu un an, un studiu efectuat de organizatia Transparency International (TI) a dezvaluit ca 72 de tari, din totalul de 158 analizate, au fost catalogate drept "corupte".

Anul acesta, un studiu similar a relevat ca 74 din 163 de tari vizate de ancheta au primit acelasi calificativ, adauga publicatia americana. Putine state, printre care India, au reusit sa se debaraseze de calificativul de tara corupta, in timp ce altele, printre care si Iranul, asista la o intensificare a acestui fenomen social negativ. TI a acordat calificative de la 0 la 10 pe baza studiilor realizate de specialisti, lideri de opinie, oameni de afaceri si organizatii pentru apararea drepturilor omului din fiecare din statele monitorizate in cadrul acestei ample anchete, tarile care au primit cele mai mari calificative fiind considerate mai putin corupte.

Haiti, in coada cozilor

Pe primul loc in randul statelor cel mai putin afectate de coruptie se afla Finlanda, cu un calificativ de 9,6, urmata de Islanda, Noua Zeelanda, Danemarca, Singapore si Suedia. La polul opus, cu un index de 1,8, se afla Haiti. Sub indexul de cinci se afla tari precum Italia, Grecia, Africa de Sud, Brazilia si China. Tarile cel mai afectate de flagelul coruptiei raman cele sarace din Africa, Asia Centrala si America Latina, observa TI.

Statele Unite pierd si ele trei locuri, in 2007, cazand pe locul 20 in topul tarilor mai putin afectate de coruptie, fata de pozitia 17 detinuta anul trecut, in urma Frantei, Belgiei, Irlandei si Japoniei.

Cele mai "curate" tari

Finlanda - calificativ 9,6
Islanda
Noua Zeelanda
Danemarca
Singapore
Suedia

Tari de "nota 5"

Italia
Grecia
Africa de Sud
Brazilia
China

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: