Din cauza incalzirii globale ziua pamanteana se scurteaza!

Data publicarii: Astazi, 06-04-2007 | International

Pamantul are febra, iar pulsul i se accelereaza. Nu e o figura de stil, ci o realitate dovedita stiintific. Geofizicianul Felix Landerer, de la Institutul Max Planck din Hamburg, a studiat in amanunt consecintele incalzirii globale, ajung la o concluzie stranie: acest fenomen determina accelerarea vitezei de rotatie a planetei, ceea ce atrage dupa sine scurtarea zilei terestre! Deja ziua ar avea doar 23 de ore si 56 de minute, iar in circa 20 de ani, durata se va mai scurta cu 0,12 milisecunde. Care ar fi explicatia? Redistribuirea greutatii Pamantului, sustine Landerer, citat de "Bild".

Oceanele incalzite se vor extinde, cotropind portiuni insemnate de uscat, ceea ce va ingreuna zonele respective, indeosebi emisfera nordica a planetei. In aceasta situatie, se va produce "efectul patinatorului", care se invarte din ce in ce mai repede in timpul piruetelor, cand isi strange bratele cat mai aproape de axul trupului, explica savantul. De mentionat ca ipoteza scurtarii zilei terestre este vehiculata de mai mult timp. Unii spun ca deja ziua ar avea… 16 ore, din cauza procesului de deplasare a polilor, pusa in evidenta de satelitii de observatie meteo.

Consecintele ar consta in incalzirea regiunii arctice prin cresterea temperaturii medii anuale cu cinci grade fata de media generala a secolului trecut, nota UPI in februarie 2006. Cercetatorii australieni au constatat deja o crestere a nivelului Oceanului planetar cu 19,5 cm intre 1870 si 2004, estimand ca pana la sfarsitul secolului 21 ea va atinge 30 de cm. Toate acestea, ca si sporirea activitatii seismico-vulcanice, din 1875 incoace, la care se adauga anomaliile climatice din ultimii ani - tsunami, tornade etc- ar fi direct legate de fenomenele geo-magnetice aflate in curs.

Integral in Cronica Romana

Ultimele stiri pe BankNews.ro: