Coface Romania a lansat o asigurare care acopera riscul de credit comercial

Data publicarii: 05-04-2007 | Finante-Banci

Coface Romania, sucursala grupului Coface Austria Kreditversicherung, a lansat, miercuri, o asigurare de credit comercial, prin care acopera riscul de neincasare a creantei. Contractul de asigurare acopera furnizorul (creditorul) impotriva pierderilor cauzate de insolventa sau incapacitatea de plata a unui client (debitor sau cumparator). Insolventa clientilor catre furnizor conduce la inregistrarea de pierderi si scaderea cifrei de afaceri, necesitatea de noi clienti si la deteriorarea lichiditatii. Potrivit unui studiu, reprezentantii Coface au precizat ca 18% din companii esueaza din cauza neincasarii creantelor, care se cifreaza la o medie de 40% din activele circulante.

Coface Romania a lansat doua tipuri de asigurare de credit, una interna si alta de export.

Coface asigura 85% din valoarea totala a unui contract sau a intregii cifre de afaceri. Prima de asigurare se calculeaza ca procent din cifra de afaceri, si poate varia in medie intre 0,3% si 0,8%. Perioada maxima de credit este de 120 de zile de la data facturarii. Raspunderea Coface este de maxim 25 de ori prima platita, dar poate atinge si un nivel de 30-35 de ori prima platita, caz in care se va plati un procent suplimentar.

Coface asigura afacerile unei companii pana la nivelul limitei de credit, care se calculeaza in functie de mai multi factori, din care riscul de tara, informatii despre piata, analiza economica sectoriala, istoricul de plata al asiguratilor, etc.

Avantajele companiei care aceeseaza o asigurare de credit sunt securizarea incasarilor si a profitului aferent, optimizarea portofoliului de clienti, concentrarea pe afacerea proprie, consultanta gratuita pentru aceesarea unei astfel de asigurari, etc.

Sunt excluse de la asigurare vanzarile intre companii asociate, vanzarile de bunuri platite in avans, sumele ce depasesc limitele de credit acordate, livrari dupa refuzarea limitei de credit, livrari catre companii declarate in insolventa, vanzari catre stat.

Cu o experienta de peste zece ani in Romania, Coface urmareste incasarea integrala a sumelor neincasate. Plata despagubirii se va face in termen de 30 de zile in caz de faliment, de la deschiderea procedurii de faliment si inscrierea creantei asiguratului in tabelul de creditori. Plata despagubirii se face in maximum cinci luni, in caz de neplata prelungita.

Coface ar putea lansa in 2-3 ani in Romania si un serviciu de factoring, dar studiaza intai piata cu aceasta asigurare de credit. "Factoringul, acopera in general acelasi risc ca si asigurarea de credit, dar in cazul factoringului suma trebuie platita imediat, si preferam sa studiem piata in prealabil", a declarat Martina Dobringer, directorul executiv al Coface Austria si Coface Central Europe.

Factoringul prevede vanzarea creantelor unei firme catre o banca. Prin acest contract, banca va oferi in avans catre firma prestatoare 85% din valoarea facturilor. Dupa recuperarea intregii valori a facturilor, banca va retine din restul de 15% contravaloarea comisionului si a dobanzii.

Expunerea grupului Coface in Romania a atins nivelul de un miliard de euro, la sfarsitul lunii februarie, din care Coface Franta cu 400 de milioane de euro, Coface Germania cu 265 de milioane de euro, iar Coface Austria cu 100 de milioane de euro.

Expunerea grupului a crescut cu 33% fata de luna decembrie 2006, cand expunerea totala era de 750 milioane de euro. Numarul de companii de risc din Romania asigurate este de 4.700, si provin in cea mai mare parte din industriile siderurgica, chimica, auto, sau din domeniul telecomunicatiilor, cosmeticelor, farmaceutice.

Coface Romania a fost fondata in octombrie 1996. Cifra de afaceri a companiei a atins in 2006 nivelul de 1,6 milioane euro, iar cresterea a fost de 71% anual, intre 2004 si 2006. Informatiile de credit au avut la sfarsitul anului trecut o pondere de 55% din cifra de afaceri, iar managementul creantelor o pondere de 45%.

Coface este una dintre cele mai mari companii de asigurari de credite din lume, cu o cota de piata estimata de 18% la nivel mondial si, totodata, lider pe piata globala a asigurarilor de credite pentru exporturi, cu o cota de piata de 25%. Activitatea Coface urmareste patru linii de business: asigurari de credit comercial, agentie de rating de companii, managementul creantelor si factoringul.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: