Proiectele rezidentiale au inghitit 1.000 ha de teren agricol din jurul Bucurestiului
Data publicarii: 04-04-2007 | ImobiliareZona agricola a Bucurestiului s-a micsorat, in ultimii cinci ani, cu 1.000 de hectare din cauza dezvoltarii urbanistice a orasului si activitatii intense de constructie ce au determinat cresterea cererii pentru terenurile fostelor fabrici si pentru cele agricole situate la periferia orasului. Potrivit analistilor imobiliari de la CB Richard Ellis (CBRE), in aceeasi perioada de timp, in judetul Ilfov au fost retrase din circuitul agricol aproximativ 2.900 de hectare. Reprezentantii companiei de consultanta imobiliara mai spun ca in 2006, majoritatea activitatilor de constructie pe terenurile achizitionate de dezvoltatori s-au desfasurat in judetul Ilfov, unde au fost livrate 2.252 de case, fata de stocul de locuinte din Bucuresti care a crescut cu numai 1.000 unitati.
"Datorita lipsei proiectelor de calitate, fondurile de investitii au inceput sa achizitioneze terenuri si sa creeze parteneriate cu dezvoltatorii in vederea realizarii de proiecte imobiliare, iar in prezent atat dezvoltatorii locali si straini sunt in cautare de terenuri cu dimensiuni medii de pana la 3.000 mp, destinate atat dezvoltarii de proiecte de birouri de clasa A cat si pentru locuinte", au declarat reprezentantii CBRE.
Cea mai mare tranzactie cu terenuri in 2006, a apartinut companiei Prologis, care a achizitionat 28 de hectare de teren in vestul Capitalei, urmati de cei de la Impact care au cumparat 26 de hectare de teren in sudul Bucurestiului pentru care au platit 15 milioane de euro si de cei de la GTC, care pentru 10,5 hectare de teren in nord au achitat 12,6 milioane de euro.
Pe parcursul anului 2006 preturile de vanzare ale terenurilor au crescut in medie cu 25-50% si au ajuns la 3.000 euro/mp in zona Kiseleff si la 3.500 euro mp in cartierul Primaverii. In zona Titan, Rahova, Progresului, potrivite pentru proiecte rezidentiale, preturile se situeaza intre 500-800 euro/mp, iar in Pantelimon intre 100-400 euro/mp. In ceea ce priveste preturile terenurilor din afara Capitalei, zona Pipera detine primul loc in top cu 1.000 euro/mp, urmata de Otopeni cu 300 euro/mp, Chitila cu 200 euro/mp si Popesti Leordeni unde un mp de teren se vinde cu 150 euro.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani