Romanii pot studia mai ieftin in Europa
Data publicarii: 03-04-2007 | HR/CariereStudentilor romani le este acum mai usor sa studieze la universitati prestigioase din Europa, dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene. Daca pana acum romanii plateau pentru un an de scolarizare la o universitate dintr-una din tarile Uniunii Europene si peste zece mii de euro, acum taxele s-au redus considerabil, ajungand chiar si la cateva sute de euro, noteaza Banii Nostri.
De exemplu, la Universitatea din Amsterdam, studentii romani trebuie sa plateasca 1519 euro pentru un an de studii, fata de 3200 de euro, cat plateau pana anul acesta, spune Marleen Enschede, de la Facultatea de Stiinte a universitatii olandeze. Si la Universitatea Maastricht taxele sunt mult mai mari pentru studentii din afara Uniunii, ajungand la 11.500 de euro, pe cand tinerii comunitari platesc doar 1.500 de euro.
Romanii pot studia in Europa si pentru aceiasi bani ca si in Romania. De exemplu, un an de studii la Universitatea din Bologna costa 400 de euro. In schimb, taxa pentru studentii non UE este de 4000 de euro.
Si Austria ofera preturi mai mici decat in Romania. Pentru cursurile Universitatii din Viena membrii UE Platesc 363 de euro, iar cei din afara Uniunii 726 de euro.
La Universitatea Oxford, din Marea Britanie, pretul pe care studentii din afara Uniunii trebuie sa-l plateasca pentru an de studii la Facultatile de Arheologie si Antropologie, Medicina, Geologie sau Istorie variaza intre 8.800 de lire si 22.118, in functie de specializare. Pentru aceleasi specializari, taxele pentru studentii UE sunt de 3.000 de lire.
Tot 3070 de lire sterline platesc, anual, britanicii si membrii Uniunii Europene pentru a urma cursurile Universitatii Cambridge. Taxele pentru "international students" - studenti non UE - variaza intre 8000 si 21.000 de lire, in functie de specializarile alese.
La Universitatea Worcester, un an de studii costa 3.070 de lire pentru un an de studii, iar pentru cursurile de master, taxa ajunge la 3.600 de lire sterline, in timp ce tinerii din afara Uniunii platesc 7.800 de lire, spune Christopher Taylor, de la departamentul de Recrutare si Marketing al institutiei.
La aceste sume se adauga, insa, si cheltuielile de intretinere. Acestea pornesc de la 6.700 de lire si pot ajunge la 8.000 de lire.
Integral in Banii Nostri
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman