Romanii pot studia mai ieftin in Europa
Data publicarii: 03-04-2007 | HR/CariereStudentilor romani le este acum mai usor sa studieze la universitati prestigioase din Europa, dupa ce Romania a devenit membra a Uniunii Europene. Daca pana acum romanii plateau pentru un an de scolarizare la o universitate dintr-una din tarile Uniunii Europene si peste zece mii de euro, acum taxele s-au redus considerabil, ajungand chiar si la cateva sute de euro, noteaza Banii Nostri.
De exemplu, la Universitatea din Amsterdam, studentii romani trebuie sa plateasca 1519 euro pentru un an de studii, fata de 3200 de euro, cat plateau pana anul acesta, spune Marleen Enschede, de la Facultatea de Stiinte a universitatii olandeze. Si la Universitatea Maastricht taxele sunt mult mai mari pentru studentii din afara Uniunii, ajungand la 11.500 de euro, pe cand tinerii comunitari platesc doar 1.500 de euro.
Romanii pot studia in Europa si pentru aceiasi bani ca si in Romania. De exemplu, un an de studii la Universitatea din Bologna costa 400 de euro. In schimb, taxa pentru studentii non UE este de 4000 de euro.
Si Austria ofera preturi mai mici decat in Romania. Pentru cursurile Universitatii din Viena membrii UE Platesc 363 de euro, iar cei din afara Uniunii 726 de euro.
La Universitatea Oxford, din Marea Britanie, pretul pe care studentii din afara Uniunii trebuie sa-l plateasca pentru an de studii la Facultatile de Arheologie si Antropologie, Medicina, Geologie sau Istorie variaza intre 8.800 de lire si 22.118, in functie de specializare. Pentru aceleasi specializari, taxele pentru studentii UE sunt de 3.000 de lire.
Tot 3070 de lire sterline platesc, anual, britanicii si membrii Uniunii Europene pentru a urma cursurile Universitatii Cambridge. Taxele pentru "international students" - studenti non UE - variaza intre 8000 si 21.000 de lire, in functie de specializarile alese.
La Universitatea Worcester, un an de studii costa 3.070 de lire pentru un an de studii, iar pentru cursurile de master, taxa ajunge la 3.600 de lire sterline, in timp ce tinerii din afara Uniunii platesc 7.800 de lire, spune Christopher Taylor, de la departamentul de Recrutare si Marketing al institutiei.
La aceste sume se adauga, insa, si cheltuielile de intretinere. Acestea pornesc de la 6.700 de lire si pot ajunge la 8.000 de lire.
Integral in Banii Nostri
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii