Arhiva » Septembrie 2010 » 09 Septembrie 2010
Toate stirile publicate in data de 09 Septembrie 2010 | 32 de inregistrari
-
Volumul lucrarilor de constructii a scazut in primele sapte luni cu 15,9%
Volumul lucrarilor de constructii, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a scazut cu 15,9% in primele sapte luni din 2010 comparativ cu aceeasi perioada din anul anterior, o scadere de 25,7% fiind evidentiata la lucrarile de constructii noi, arata datele INS.
-
Comenzile noi din industrie au sporit in iulie cu 24,7% fata de aceeasi luna din 2009
Ritmul de crestere a comenzilor industriale noi din luna iulie a fost mai putin pronuntat decat in luna anterioara, cand comenzile au sporit cu 34,6% fata de cele din iunie 2009. In ianuarie, comenzile industriale noi revenisera pe crestere, cu un avans de 16,3%, dupa 13 luni consecutive de scadere. Ultima luna de crestere fata de luna similara din anul precedent fusese noiembrie 2008, cand comenzile noi din industrie avansasera cu 2,7% fata de luna similara din 2007.
-
Analistii financiar-bancari estimeaza ca rata anuala a inflatiei s-a accentuat la 7,7% in august
Membrii Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR) estimeaza, in medie, ca rata anuala a inflatiei din august 2010 a fost de 7,7% si se asteapta ca aceasta sa se accentueze la 7,9% la finalul anului, potrivit unui comunicat emis miercuri de asociatie.
-
Contributiile de asigurari sociale pentru DDA, platite din 13 septembrie de angajator
Contributiile de asigurari sociale pentru persoanele platite prin contracte de drepturi de autor vor fi retinute si virate direct de la angajatori, a anuntat, miercuri, la finalul sedintei de Guvern, ministrul Muncii, Ioan Botis. El a precizat ca aceasta procedura se va aplica incepand cu data de 13 septembrie
-
Economia Greciei a intrat si mai mult in recesiune in trimestrul al doilea
Oficiul de statistica din Grecia (ELSTAT) a anuntat, miercuri, ca in al doilea trimestru al acestui an economia Greciei a inregistrat o contractie mai mare decat s-a anuntat initial, pe masura ce masurile de austeritate au afectat consumul, transmite AP.
-
Peste 8.000 de locuinte noi si 4.000 de apartamente vechi la tIMOn
Targul reuneste, de joi pana duminica, 70 de firme expozante si peste 100 de proiecte imobiliare din Bucuresti si din tara, plus 4.000 de locuinte vechi. Reducerile de pret, valabile exclusiv in perioada targului, variaza intre 2.000 si 10.000 de euro, iar 2.000 din cele 8.000 de locuinte nu vor putea fi regasite la nici un alt targ imobiliar. Cel mai mic pret din targ este 21.500 de euro, iar cel mai mare 318.000 de euro plus TVA pentru un penthouse in Piata Victoriei.
-
Pretul voucherelor "Rabla" se prabuseste in lipsa cererii
Pe piata neagra acestea se vand cu numai 800 lei, fata de tariful oficial de 3.800 lei, adica o scadere de 4,5 ori Detinatorii, "intreprinzatori" sau nu, trebuie sa scape de cele minimum 50.000 de tichete ramase pana pe 23 noiembrie Misiune imposibila, pentru ca, spre comparatie, in toata luna iulie, s-au achizitionat numai 8.336 masini noi
-
Borsec, Dacia si ProTv, cele mai puternice branduri romanesti
Rezultatele studiului ''Top 50 cele mai puternice branduri romanesti'' arata ca romanii traiesc pentru a se simti bine, apreciaza vinul, berea, distractia, sunt intr-o permanenta fiesta, a declarat astazi, la prezentarea studiului, Adina Vlad, managing partner Unlock Market Research, noteaza Agerpres.
-
Basescu: Maximul crizei a fost depasit
Seful statului a tinut, miercuri, sa o intrerupa pe moderatoarea emisiunii la care participa din expunerea pe care ea o facea in debutul emisiunii, pentru a o atentiona, in conditiile in care ea a vorbit despre faptul ca Romania se afla intr-un punct maxim al crizei economice, ca maximul crizei a fost depasit.
-
Economia Romaniei o ia din nou la vale
Evolutiile din cel de-al doilea trimestru (cu o crestere economica de 0,3% fata de trimestrul anterior)i-au determinat pe politicieni sa afirme ca in trimestrul al treilea vom consemna iesirea din criza. Statisticile oficiale arata, insa, cu totul altceva: intrarea in cel de-al treilea trimestru a fost facuta cu stangul pentru ca principalele sectoare de activitate au scaderi destul de abrupte si nu anunta deloc o eventuala revenire.
-
Lupta impotriva bancilor se ascute pe internet: 171 de clienti nemultumiti ai OTP Bank se pregatesc de proces colectiv.
Dupa clientii Volksbank si BCR, si cei ai OTP Bank vor sa intenteze proces colectiv bancii. Grupul clientilor nemultumiti ai OTP Bank s-a format pe internet pe 1 septembrie. De atunci si pana acum, s-au adunat 171 de membri. Initiatorii grupului spera ca numarul lor sa creasca la 300 de persoane cat mai repede
-
Bancherii pierd lupta in Senat. Vezi ce spun despre OUG 50/2010
Actul legislativ a fost adoptat cu cvasiunanimitate de voturi, inregistrandu-se o singura abtinere. Senatul este prima camera sesizata, documetul urmand sa ajunga pe masa deputatilor.
-
Romania si Spania, intre cele mai ieftine destinatii turistice din UE
1 septembrie inseamna sfarsitul sezonului de varf, iar preturile hotelurilor au scazut cu o medie de 6% in intreaga tara, comparativ cu luna august, cand pretul mediu al unei camere de hotel era de 99 de euro, scrie Valencia Plaza.
-
Klaus Regling, salvatorul euro
Germanul Klaus Regling, directorul Fondului european de stabilitate financiara, are sarcina de a salva moneda unica europeana avand la dispozitie cativa angajati si 440 miliarde de euro. Fondul european de stabilitate financiara (ESFS), destinat sa asiste tarile membre ale zonei euro cu probleme de solvabilitate, a fost creat in mai, in cel mai grav moment al crizei datoriilor publice, asa-numita "criza greaca".
-
Investitii de 3 mld. de euro la Hidroelectrica
Hidroelectrica intentioneaza sa construiasca in urmatorii 5-7 ani, in parteneriat, peste 50 de centrale hidroelectrice noi. Investitiile totale vor fi de trei miliarde de euro, a declarat, miercuri, potrivit Mediafax, directorul general al producatorului de electricitate, Mihai David. Compania intentioneaza sa lanseze public aceste proiecte in aceasta luna, dupa ce conducerea Hidroelectrica va obtine aprobarile AGA.
-
Vanzarile de masini, mai mici cu 28%
Comertul cu autovehicule a inregistrat un regres de 28,8% in iulie anul acesta fata de luna precedenta. Descresterea severa a numarului de unitati vandute poate fi motivata si conjunctural. Romanii s-au inghesuit sa cumpere masini noi in preajma majorarii taxei pe valoare adaugata de la 19% la 24%, respectiv in ultima saptamana a lunii iunie.
-
Angajatii unor banci apeleaza la vecinii restantierilor sa ii ajute in recuperarea datoriilor
Mesajul este standard, de cele mai multe ori. Dupa ce se prezinta politicos si isi cere scuze de deranj, angajatul bancii ii spune persoanei de la celalalt capat al firului ca, in blocul sau, la scara X, apartamentul Y locuieste o doamna al carei nume il silabileste de doua ori, pentru a fi sigur ca a fost inteles corect.
-
Administratorii BVB s-au retras din cursa pentru CA al Depozitarului
Administratorii Bursei de Valori care candidau si pentru un loc in Consiliul de Administratie al Depo-zitarului Central, Stere Farmache, Mircea Botta, Ciprian Zah si Lucian Isac, au decis sa se retraga din cursa dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) i-a informat ca nu pot participa la alegeri intrucat eve-ntualele lor numiri in functii ar genera conflicte de interese.
-
Rate mai mari pentru cei cu credite in franci
Scumpirea monedei elvetiene ii va afecta direct pe cei care au contractat anii trecuti credite in aceasta valuta. Ei vor plati rate mai mari cu peste 15% fata de inceputul anului. Mai exact, pentru o rata de 1.000 de franci elvetieni, debitorul va scoate din buzunar cu 508 lei mai mult decat la inceputul lui 2010.
-
Deficitul comercial a crescut in luna iulie cu 13,1%, la 624,4 milioane euro
Deficitul comercial al Romaniei a crescut in iulie cu 13,1% fata de luna similara din 2009, la 624,4 milioane euro (2,66 miliarde lei), potrivit datelor publicate joi de Institutul National de Statistica (INS). In iunie, deficitul comercial se ridica la 897 milioane euro, in crestere cu 18,6% fata de iunie 2009.
-
Deloitte: 33 de companii romanesti sunt intre primele 500 din regiune dupa cifra de afaceri din 2009
Romania figureaza cu 33 de companii in Deloitte Central Europe Top 500, clasament realizat de Deloitte in 18 tari si care ia in calcul cifra de afaceri raportata de companii pentru anul 2009, situandu-se pe locul cinci in regiune. Cea mai bine clasata companie romaneasca in acest top este Petrom, pe locul 25, in timp ce Automobile Dacia se afla pe locul 48, iar Rompetrol pe 70.
-
Plata online la stat, utila doar celor care nu au nevoie de ea
Desi obligatia privind virarea sumelor aferente contributiilor din drepturi de autor le revine angajatorilor, sistemul online de plata, aflat in lucru la Ministerul Comunicatiilor, va fi accesibil doar celor care nu au la ce sa-l foloseasca, adica angajatilor. Dupa zile de cozi imense la ad ministratiile financiare, premierul Emil Boc a dispus ca toti cei 500.000 de "autori" sa-si poata achita online contributiile la stat incepand cu 25 septembrie.
-
Romania a coborat 3 locuri in topul celor mai competitive tari din lume
Scorul general obtinut de Romania este de 4,16 puncte, pe o scala de la 1 la 7. Inaintea Romaniei se afla tari precum Barbados (43), Muntenegru (49), Ungaria (52), Panama (53), Azerbaidjan (57), Slovacia (60), Sri Lanka (62) si Rusia (63). Romania devanseaza insa Bulgaria (71) si Ucraina (89).
-
"Romanii sunt de doua feluri: cei care inseala Fiscul si cei care sunt inselati de el"
Romanii sunt de doua feluri: cei care inseala Fiscul si cei care sunt inselati de el. O a treia categorie, cea in care relatia e corecta, contractuala, bazata pe increderea ca ne facem servicii reciproc, nu exista. Crearea ei ar fi insemnat adevarata reforma a statului. Dar nu suntem pe calea cea buna.
-
Producator in industria ceaiurilor: "La noi nu este criza. Avem clienti, insa ne lipsesc angajatii!"
In timp ce marii producatori de alimente din tara se plang de faptul ca afacerile merg din ce in ce mai prost pe fondul reducerii consumului, o ramura la granita dintre alimentatie si terapie, industria plantelor, se afla in plina crestere a cererii pe piata interna M.A. Cristina SRL din Iasi produce, in laboratorul propriu de la Valea Lupului, mai multe sortimente de ceaiuri de baut, dar si amestecuri dupa "retete secrete" pentru bai de plante.
-
Cesarom: Numarul constructiilor noi placate cu placi ceramice va scadea in 2010 cu aproximativ 15%
Cesarom estimeaza ca, in acest an, numarul constructiilor noi placate cu placi ceramice va scadea cu aproximativ 15% comparativ cu 2009 , in timp ce numarul celor reamenajate se va mentine la nivelul anului trecut, conform unui comunicat de joi al producatorului.
-
ING: Introducerea a doua marje fixe in calculul dobanzii variabile este cea mai transparenta formula
Aplicarea ordonantei privind creditele con su matorilor se realizeaza prin mentinerea pre tului actual al contractului, iar optiunea ING de a utiliza doua marje fixe reprezinta cea mai transparenta formula de calcul al dobanzii, a declarat directorul de retail al ING Bank Romania, Maria-Cristina Matei. "OUG 50, asa cum a fost clarificat de altfel si de ANPC, nu urmareste schimbarea pretului contractelor, ci implementarea unui mod transparent de calcul al dobanzii, ce poate fi urmarit de client.
-
BRD Finance testeaza piata cu dobanda de 7% la lei pentru cumparaturi la Dedeman
BRD Finance, subsidiara de credite in magazin a grupului BRD-SocGen, are timp de o luna o oferta de credit in lei cu dobanda nominala de 7% pentru cumparaturi in magazinele retailerului de bricolaj cu capital autohton Dedeman. Dobanda anuala efectiva (DAE) pleaca insa de la 18%, in functie de suma imprumutata si de durata.
-
Johan Gabriel (RBS): Nu cautam activ sa vindem sucursala din Romania
RBS Group nu cauta in mod activ sa vanda sucursala din Romania, desi aceasta este inca in afara afacerilor de baza ale grupului, a declarat joi CEO RBS Romania, Johan Gabriels. "Suntem inca in afara afacerilor principale, dar nu cautam activ sa vindem aceasta afacere", a spus Johan Gabriels. Acesta a explicat ca, imediat dupa preluarea bancii, sucursala din Romania a ramas in afara afacerilor principale, dar ca nu a existat o tranzactie pentru ca pretul primit nu a fost cel dorit.
-
Surdu, Carpatica: Am inceput din nou sa crestem pe creditare
Carpatica, o banca de talie mica detinuta de omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, incearca sa reia cresterea pe creditare si sa dezvolte vanzarile prin canalele alternative, dupa ce in toamna trecuta a trecut prin schimbari organizatorice majore. "In momentul de fata, volumul portofoliului de credite al bancii a intrat pe o linie ascendenta si spunem acest lucru luand in considerare atat contextul economic, actual, cat si rezultatele lunii august 2010."
-
Topul bancilor care inregistreaza cele mai multe credite neperformante
La nivelul pietei, creditele clasificate drept "indoielnic" si "pierdere" reprezentau la jumatatea anului circa 18% din total, insa pentru bancile cu portofoliile cele mai mari cresterea volumului imprumuturilor restante se vede mai putin. Dintre cele mai mari zece banci dupa valoarea activelor administrate, cea mai slaba calitate a portofoliului de credite era inregistrata de Volksbank, cu o rata a neperformantelor de 21,6% inca de la sfarsitul lui martie.
-
Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut si dus in arestul Politiei Capitalei
Sorin Ovidiu Vintu a fost retinut joi pentru 24 de ore, fiind cercetat in dosarul privind fuga lui Nicolae Popa din Romania. Vintu a fost dus la Arestul Politiei Capitalei. La iesirea din sediul Parchetului General, Sorin Ovidiu Vintu a spus "imi doresc foarte mult ca atunci cand Basescu va pierde in sfarsit o batalie, sa il vad in locul meu".