Arhiva » Octombrie 2011 » 26 Octombrie 2011
Toate stirile publicate in data de 26 Octombrie 2011 | 49 de inregistrari
-
Ministrul Mediului a cerut sprijin in Senat pentru modificarea legislatiei privind furtul de lemn
Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a solicitat, marti, sprijinul senatorilor din Comisia pentru administratie publica, amenajarea teritoriului si echilibru ecologic pentru o propunere legislativa aflata in Parlament ce stabileste ca furtul unui metru cub de lemn va constitui infractiune.
-
Vanzarile de autoturisme au scazut cu 11,4% in primele noua luni, la 69.170 unitati
Vanzarile de autoturisme au scazut in primele noua luni cu 11,4% fata de aceeasi perioada din 2010, la 69.170 unitati, in timp ce in septembrie s-a inregistrat o crestere de 16,9% fata de luna anterioara, la 9.120 unitati,arata datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA).
-
Barroso considera ca fluxul lichiditatilor de pe piata bancara romaneasca trebuie mentinut
Presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a declarat marti, dupa o intrevedere cu presedintele Traian Basescu la Bruxelles, ca masurile preconizate pentru piata financiara europeana nu ar trebui sa afecteze fluxul lichiditatilor din Romania.
-
Marea Britanie ar putea intra din nou in recesiune
Marea Britanie ar putea intra din nou in recesiune, economia acestei tari fiind in pericol sa intre in declin in ultima perioada a anului, considera Martin Weale, membru in Comitetul pentru Politici Monetare (MPC).
-
Cine ar vrea sa cumpere o companie romaneasca de stat?
Marea problema pentru privatizarile din Romania este imaginea statului roman, inflexibil, ineficient si reticent sa accepte "verdictele" neplacute ale pietelor si consultantilor, iar Guvernul va fi nevoit sa reduca tintele de pret pentru a respecta programul vanzarilor de active.
-
Piata obligatiunilor si de derivate a asigurat jumatate din rulajul BVB
Indicele BET-C al Bursei de la Bucuresti a scazut cu 0,37%, fiind influentat de corectiile inregistrate de majoritatea bursor externe. In conditiile in care riscurile pe piata actiunilor se mentin inca in crestere, investitorii de la BVB au optat in sedinta de astazi pentru obligatiuni si derivate, aceste doua piete asigurand aproape jumatate din rulajul total.
-
Min. Comunicatiilor va dezvolta un sistem de schimb de informatii de 411.852 euro din fonduri UE
Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) a primit oficial acceptul de finantare pentru proiectul aplicat direct la Comisia Europeana "CIIP - Framework for a Partnership” (prescurtat CIIP-F4P), cu o valoare totala de 411.852 euro, a anuntat ministerul.
-
Cine este bancherul roman care se va alatura in scurt timp echipei de economisti de la J.P. Morgan
Nicolaie-Alexandru Chidesciuc, 35 de ani, care este de patru ani economist-sef al ING Romania, se va alatura in scurt timp echipei de economisti a renumitei institutii financiare J.P. Morgan. Chidesciuc, va ocupa functia de vice-presedinte, care pe plan local ar avea echivalentul unei functii de sub-director, in cadrul departamentului de cercetare al J.P. Morgan.
-
Grupul rus Mechel este interesat sa construiasca grupuri energetice in Romania
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a primit marti delegatia companiei siderurgice Mechel, condusa de vicepresedintele grupului rus, Viktor Trigubko, iar subiectul discutiilor s-a referit la proiectele de investitii pe care compania le are in Romania.
-
Tariceanu: Daca romanii ar considera ca monarhia este o optiune, as fi unul dintre cei care ar sustine-o
Liderul grupului deputatilor liberali, Calin Popescu Tariceanu, a spus dupa discursul Regelui Mihai din plenul Parlamentului ca daca romanii ar considera ca monarhia este o optiune, el ar fi unul dintre cei care ar sustine-o.
-
BERD se declara de acord cu pozitia presedintelui Traian Basescu privind recapitalizarea bancilor
BERD s-a declarat de acord cu mesajul presedintelui roman Traian Basescu, ca planul de recapitalizare a bancilor europene sa includa si nevoia filialelor din tarile non-euro, ca Romania, de mentinere a expunerii, potrivit economistului sef adjunct al BERD, Jeromin Zettelmeyer, citat de EUObserver.
-
Bonusurile salariale, mai mici si mai putine in 2011
Din 10 angajatori, doi subventioneaza transportul si sase dau tichete de masa. Tot mai putine companii din Romania ofera bonusuri salariale, iar valoarea acestora a scazut in anii de criza, arata studiul "PayWell" referitor la beneficiile angajatilor, prezentat ieri de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers (PwC).
-
BM: Una din prioritatile cheie pentru Romania ar fi imbunatatirea competentelor populatiei
Una din prioritatile cheie pentru Romania ar fi imbunatatirea competentelor populatiei, sustine François Rantrua, managerul de tara al Bancii Mondiale, intr-un raport pe tema educatiei din Europa si Asia Centrala.
-
Barroso: Am remarcat evolutii pozitive in ultimele sase luni privind absorbtia fondurilor europene
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a afirmat, la finalul intrevederii cu Traian Basescu la Bruxelles, ca a constatat imbunatatiri in privinta absorbtiei fondurilor europene, adaugand ca i-a cerut sefului statului roman sa-si intensifice propria implicare in reglementarea situatiei.
-
Cat costa o locuinta executata silit in centrul Capitalei
Preturile apartamentelor din centrul Capitalei au scazut semnificativ in ultimii doi ani. La ora actuala, se gasesc locuinte executate silit, scoase la pret "de chilipir” comparativ cu situatia de dinainte de criza, potrivit unei statistici realizate de site-ul executari.com
-
APAPR sustine constructia bugetului pe 2012 incluzand o contributie de 3,5% pentru pilonul II
APAPR sustine masura economica menita sa continue dezvoltarea economisirii private in Romania, prin majorarea cu 0,5 puncte a contributiei virata de la bugetul public de pensii catre fondurile de pensii private obligatorii (pilonul II) la 3,5% din venitul lunar brut al contributorilor.
-
Criza datoriilor: Reuniunea ECOFIN de miercuri a fost anulata
Reuniunea ministrilor finantelor din UE, prevazuta initial sa aiba loc miercuri, inaintea Consiliului European extraordinar si a summitului zonei euro, a fost anulata, a anuntat marti seara un purtator de cuvant al presedintiei poloneze a Consiliului UE, citat de France Presse.
-
Bugetul general a inregistrat in primele noua luni un deficit de 2,5% din PIB, la 13,7 mld. lei
Bugetul general consolidat al Romaniei a inregistrat in primele noua luni din 2011 un deficit de13,7 miliarde lei, respectiv 2,5% din Produsul Intern Brut (PIB), fapt ce permite incadrarea in tinta anuala de 4,4%, potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice (MFP) .
-
Miscarile bancilor in T2: grecii au mai scos 0,65 mld. euro, francezii au adus 4,7 mld. euro
Bancile grecesti au continuat sa-si reduca expunerea pe Romania in al doilea trimestru al acestui an, in timp ce bancile franceze si cele austriece si-au majorat finantarile, potrivit datelor publicate de Banca Reglementelor Internationale (BRI), su-pra-nu--mita banca bancilor centrale.
-
Europarlamentarii cer acces nerestrictionat pentru romani si bulgari pe piata muncii din UE
Toate statele UE ar trebui sa permita acces nerestrictionat pentru romani si bulgari pe pietele lor de munca pana la sfarsitul acestui an, potrivit rezolutiei adoptate marti de PE. Nu s-au inregistrat efecte negative in acele state membre care au permis accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii, noteaza rezolutia, redactata de Traian Ungureanu, PPE, si adoptata prin ridicare de maini.
-
Soferii depistati cu masini fara anvelope de iarna risca suspendarea certificatului de inmatriculare
De la 1 noiembrie, soferii care sunt prinsi ca circula fara cauciucuri de iarna pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, risca retinerea certificatului de inmatriculare si amenzi cuprinse intre 603 si 1.340 lei, a anuntat intr-un comunicat Directia de Informare si Relatii Publice al Ministerul Administratiei si Internelor.
-
Cat de profitabil este sa fii recuperator. Ce fel de clienti prefera firmele de recuperare a datoriilor
Pentru fiecare euro colectat, costurile companiei de recuperare a creantelor se ridica, in medie, la 25 de centi, a declarat Georg Kovacs, managing director EOS KSI Romania, companie care detine cea mai mare cota din piata locala de colectare a creantelor, de circa 22%. Costurile pot ajunge chiar si la 40-50% din valoarea recuperata.
-
BCR si Banca Transilvania vor conversia datoriilor Oltchim la cele doua banci in actiuni
Ministrul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, Ion Ariton, a primit marti delegatiile BCR si Banca Transilvania, conduse de presedintii celor doua institutii bancare, Dominic Bruynseels si Horia Ciorcila, a anuntat marti ministerul.
-
Lucian Croitoru (BNR): Guvernul roman a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private de pensii
Guvernul roman a rezistat presiunilor de a folosi banii fondurilor private de pensii, ignorand actiunea intreprinsa de autoritatile ungare la sfarsitul anului trecut cand Parlamentul Ungariei a decis nationalizarea fondurilor private de pensii, a declarat marti, la un Forum al Pensiilor Private, Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR.
-
Numai o treime din actionarii Alpha au venit sa voteze unirea cu Eurobank
Fuziunea dintre Alpha Bank si Eurobank, care ar trebui sa creeze cea mai mare banca din Grecia si a treia mare institutie de credit din Romania prin unirea Alpha cu Bancpost, a suscitat interes pentru doar ceva mai mult de o treime din actionariatul Alpha, "banca absorbanta".
-
Creditele de consum fara garantii mai ieftine decat cele garantate
Un imprumut negarantat poate sa fie mai ieftin decat unul pentru care va ipotecati casa, daca valoarea acestuia nu este foarte mare. Astfel, pentru credite de pana in 10.000 euro, pe care doriti sa le rambursati in 5 ani de zile, chiar daca la prima vedere dobanda la un credit cu ipoteca este mai mare decat la credite de nevoi personale negarantate.
-
Capitala are, de miercuri, un autolaborator pentru monitorizarea calitatii aerului
Capitale dispune, incepand de miercuri, de un autolaborator pentru monitorizarea calitatii aerului, pe baza careia municipalitatea trebuie sa aplice masuri de prevenire a poluarii. Autolaboratorul a costat peste un milion de lei fara TVA si a fost achizitionat in baza unui parteneriat cu o firma privata. El a fost instalat initial la pasajul Basarab, iar rezulatele primelor masuratori vor fi cunoscute peste trei-patru zile.
-
INS revine: Furnizarea datelor privind CNP-ul sau ocupatia la recensamant este obligatorie
Colectarea CNP-ului in procesul de recenzare, precum si a datelor privind ocupatia sau locul de munca sunt obligatorii, cei care refuza sa ofere informatiile riscand amenzi, iar recenzorii au obligatia de a pastra confidentialitatea datelor, a anuntat marti INS, contrar a ceea spunea sambata.
-
Cel mai nou cinematograf din tara, Grand Cinema Digiplex, accepta cea mai moderna modalitate de plata - cardurile MasterCard si Maestro PayPass
Inca de la deschidere, Grand Cinema Digiplex, cel mai mare cinematograf complet digitalizat din Romania, accepta plati cu cardurile contactless MasterCard si Maestro PayPass. Tehnologia contactless permite tuturor cinefililor - care detin un astfel de card - accesul rapid in cele 2.600 de locuri, dispuse in 13 sali.
-
Ping-pong cu oferta publica la Argus
Un numar de noua firme controlate de Catalin Chelu solicita in instanta obligarea mai multor actionari ai Argus (UARG), printre care SIF Oltenia, SIF Banat-Crisana si BCR, sa faca oferta de preluare a companiei, desi omul de afaceri trebuia sa lanseze o astfel de operatiune inca din luna august, scrie Mediafax.
-
Afacerile proprietarului PRO TV au crescut cu 23,2% in T3
Veniturile Central European Media Entertainment (CME) au crescut in trimestrul al treilea cu 23,2%, la 165,5 milioane de dolari, iar grupul a inregistrat un profit operational inainte de depreciere si amortizare (OIBDA) de 8,9 milioane de dolari, scrie Mediafax.
-
KPMG: Bancile raman prudente in creditarea dezvoltatorilor imobiliari din Romania
Bancile comerciale isi vor mentine atitudinea prudenta in activitatea de creditare a sectorului imobiliar din Romania, avand in vedere stagnarea sectorului, dar si ponderea mare a imprumuturilor neperformante din portofolii, arata un studiu al KPMG.
-
Mark Gitenstein: Investitorii nu vor fi atrasi daca nu se liberalizeaza piata de energie
Investitorii nu vor putea fi atrasi in Romania daca nu va fi liberalizata piata de energie, a declarat, miercuri, ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein, la Conferinta European Energy Development. 'Piata de energie va fi o mare provocare pentru Romania, ea trebuie liberalizata. Nu puteti atrage investitori daca nu faceti asta. Nu se poate!', a afirmat Mark Gitenstein.
-
Fostul director al Goldman Sachs, saltat de FBI
Rajat Gupta a fost chemat de FBI pentru a da lamuriri cu privire la o posibila frauda. Este suspectat ca a furnizat informatii confidentiale in vedea obtinerii de profituri.
-
Un nou produs pentru copii de la Banca Comerciala Carpatica: contul de economii SMART KID
SMART KID este un produs care imbina flexibilitatea unui cont curent cu dobanda unui depozit la termen fiind construit in jurul contului deschis, in lei sau euro, de catre parintii sau ocrotitorii legali. Contul poate fi constituit si de catre minorii care au depasit varsta de 14 ani cu avizul parintelui/ ocrotitorului legal, care va semna, alaturi de ei, formularele de deschidere cont.
-
Se schimba legea pentru outleturi
Consumatorii vor avea la dispozitie mai multe zile sa notifice comerciantul ca renunta la cumpararea unui produs achizitionat online. Proiectul de lege publicat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) reglementeaza, totodata, organizarea magazinelor de tip Outlet si prevede noi amenzi pentru comercianti.
-
Cu ce probleme se lupta pensiile private?
Presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), Cornelia Coman, a declarat, ieri, ca fondurile de pensii private obligatorii si facultative au inregistrat, de la infiintare, un randament mediu anualizat de 12,1%, respectiv 7,4%, depasind rata medie anuala a inflatiei. Primele contributii la fondurile de pensii private obligatorii (n.r. - Pilonul II) au fost virate in mai 2008, iar fondurile de pensii facultative au fost lansate in mai 2007.
-
ING a ajuns sa detina peste 10% din active in Fondul Proprietatea
Unui fond mutual, asa cum este ING Romanian Equity, nu ii este permis sa investeasca mai mult de 10% din active intr-o singura companie, insa pentru ca activele au scazut mai putin decat actiunile din portofoliul fondului, expunerea pe Fondul Proprietatea a sarit de acest prag. Inca din luna iunie, administratorul fondului anunta ca este la un pas de expunerea maxima pe actiunile FP.
-
RBS Romania introduce un nou serviciu gratuit pentru clientii care isi doresc un credit ipotecar pentru investitii imobiliare
Serviciul de Evaluare Financiara calculeaza suma maxima pentru care clientul poate deveni eligibil, in eventualitatea solicitarii de catre acesta a unui credit ipotecar pentru investitii imobiliare si sub conditia ca banca sa aprobe acordarea creditului, conform procedurii standard valabila in momentul solicitarii acestuia.
-
Romania vrea sa imprumute 7 miliarde de euro de pe pietele externe
Statul vrea sa se imprumute iar pe pietele externe pentru a acoperi nevoia de finantare. Este momentul oportun in contextul in care pietele sunt in fierbere din cauza indeciziilor liderilor europeni? Romania a selectat opt banci pentru a actiona ca dealeri pentru programul sau de imprumut pe trei ani in cadrul caruia vrea sa atraga de pe pietele externe 7 miliarde de euro, a declarat Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor, potrivit Reuters.
-
Prima banca din lume, aproape de faliment
Fundatia Monte dei Paschi a fost infiintata in 1472 si este o fundatie cu totul atipica: 90% din activele sale sunt bancare. Este una dintre cele mai mici banci italiene, dar este speciala pentru ca dupa toate datele, este cea mai veche banca din lume, scriu cei de la Wall Street Journal.
-
Mai multi romani isi achizitioneaza online politele de asigurari de locuinta
Legea privind asigurarea obligatorie a locuintei a fost adoptata inca din anul 2008, insa aplicarea ei a fost intarziata, printre altele, de crearea bazei de date cu locuintele din Romania si stabilirea regulilor contractului de reasigurare, fara de care nu se pot vinde polite.
-
Franks (FMI): Cresterea sustenabila poate fi asigurata prin imbunatatirea a cinci domenii cheie
Cresterea sustenabila a Romaniei pe termen lung poate fi asigurata prin imbunatatirea a cinci domenii cheie, respectiv macrostabilitate, investitii, absorbtia fondurilor europene, capitalul uman si infrastructura institutionala, a declarat miercuri seful misiunii FMI, Jeffrey Franks.
-
Moneda nationala se depreciaza miercuri pana la un curs de referinta de 4,3274 lei/euro
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,3274 lei/euro, cu 0,06% mai mare fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,1035 lei/dolar. Cursul BNR de marti a fost de 4,3246 lei/euro.
-
Daianu: Romania trebuie sa aiba o data realista de aderare la zona euro
Romania trebuie sa aiba o data realista de aderare la zona euro si, pentru aceasta, economia romaneasca trebuie sa fie pregatita, a declarat miercuri fostul ministru de Finante, Daniel Daianu.
-
Liderii UE se reunesc din nou la Bruxelles, pentru a finaliza planul privind criza din Zona euro
Discutiile din weekend, ce nu au permis ajungerea la o concluzie, s-au concentrat pe un acord de a obliga bancile sa asigure capital pentru a acoperi viitoare pierderi, precum si pe metode de a consolida fondul de salvare al Zonei euro - Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara (FESA).
-
Restantele la credite au crescut in septembrie cu 2,4%, la 20,66 miliarde lei
Restantele la credite ale populatiei si firmelor au crescut in septembrie cu 2,4% fata de luna precedenta, pana la 20,66 miliarde lei, ponderea acestora in totalul imprumuturilor ramanand la 9,3%, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR). La finalul lunii august, soldul restantelor ajunsese la 20,18 miliarde lei, iar ponderea lor in totalul imprumuturilor a fost de 9,3%. La sfarsitul anului trecut, ponderea restantelor in totalul imprumuturilor era de 7,7%.
-
La ce trebuie sa fii atent cand iei un credit ipotecar?
Contractarea unui credit ipotecar sau imobiliar este echivalentul asumarii unui angajament pe termen lung cu implicatii importante asupra bugetului personal sau al familiei si, implicit, asupra stilului de viata al imprumutatului. De aceea, se impune o analiza minutioasa a pietei si o informare cuprinzatoare cu privire la toate aspectele implicate de credit.
-
Care salarii au crescut in criza si cu cat
Varful "bunastarii"a fost atins in 2007 cand inflatia a fost de 4,3% iar cresterea salariala a celor 122.000 de salariati inclusi in cercetare a fost de 15%. Studiul a cuprins 152 de companii, din care 80% aveau capital strain, 50% o cifra de afaceri de peste 50 milioane euro, 75% sediul central in Bucuresti, fiind vorba, in concluzie, deci de multinationale.