Arhiva » Mai 2011 » 17 Mai 2011

Toate stirile publicate in data de 17 Mai 2011 | 52 de inregistrari

  • Strauss-Kahn va ramane in arest preventiv pana in 20 mai

    Seful FMI, Dominique Strauss-Kahn, va ramane in arest preventiv la New York pana in 20 mai, data urmatoarei audieri, a decis judecatoarea insarcinat cu dosarul sau. Judecatoarea Melissa Jackson a refuzat sa permita eliberarea lui Dominique Strauss-Kahn in schimbul unei cautiuni de un milion de dolari, asa cum au propus avocatii sai.

  • Ontanu da 2,5 milioane de lei pentru primul parc ecologic din Capitala

    Capitala va avea, in curand, primul sau parc ecologic, care va fi amenajat in urmatoarele sase luni de catre primarul Sectorului 2, Neculai Ontanu. Proiectul parcului Dobroesti costa peste 2,5 milioane de de lei, din care 70,64% reprezinta finantare nerambursabila, respectiv 1,8 milioane de lei, din partea Administratiei Fondului pentru Mediu.

  • Veniturile Farmec Cluj-Napoca au crescut in primul trimestru cu peste 15%, la 24,4 milioane lei

    Farmec Cluj-Napoca, cel mai mare producator roman de cosmetice, a inregistrat in primul trimestru al anului venituri de 24,4 milioane lei (5,8 milioane euro),cu 15,6% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul cresterii vanzarilor produselor din gama Gerovital, a anuntat compania.

  • Fondul Proprietatea a raportat un profit de 283 milioane de lei dupa patru luni

    Castigul raportat de Fondul Proprietatea pentru primele patru luni ale acestui an a ajuns la 283,4 mil. lei, in conditiile in care la finalul lui martie Fondul avea un profit net de 14,07 mil. lei. Intrucat FP nu a realizat tranzactii de vanzare importante pe parcursul lunii trecute, rezultatul net de 269,3 mil. lei este obtinut, cel mai probabil, prin inregistrarea veniturilor din dividende de la companiile din portofoliu si din dobanzi.

  • Senatul a aprobat ratificarea Scrisorii de intentie catre FMI, privind a cincea transa din Acord

    Plenul Senatului a aprobat luni, cu 57 de voturi "pentru", 52 "impotriva" si o abtinere, ratificarea Scrisorii de intentie catre FMI prin care Romania primeste a cincea transa a Acordului, dupa ce, in comisia de buget a forului, proiectul fusese respins. Comisia de buget din Senat a respins marti proiectul de lege prin care este contractata de Romania cea de-a cincea transa de la FMI, in valoare de circa 900 de milioane de euro. Raportul acesta a fost insa respins in plenul de luni.

  • ANCOM actualizeaza decizia privind benzile radio exceptate de la licentiere

    "Prezentul proiect are drept scop desemnarea frecventelor radio ori a benzilor de frecvente radio pentru a caror utilizare nu este necesara obtinerea unei licente de utilizare, in cazul anumitor tipuri de aplicatii, precum si reglementarea specificatiilor tehnice privind interfetele radio RO-IR pentru aplicatiile exceptate de la licentiere", se arata intr-un comunicat emis luni de autoritate.

  • Ministerul de Finante a atras 1,12 miliarde lei prin titluri de stat, la un randament mediu de 6,29%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut luni certificate de trezorerie cu discont scadente la 6 luni in valoare de 1,12 miliarde lei (273,7 milioane euro), la un randament mediu de 6,29% pe an, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

  • Preturile pentru apartamente, in crestere in primul trimestru din 2011

    Evolutia pretului solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare de proprietari, intermediari si dezvoltatori este, dupa trei ani de scaderi succesive, pozitiva in primul trimestru al anului 2011, conform unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro. Casele si vilele, dar mai ales terenurile intravilane nu au iesit inca din recesiune si inregistreaza, in continuare, scaderi importante de pret.

  • CFR Calatori va majora tarifele la bilete cu cel putin 10%

    CFR Calatori anunta ca Ordonanta 36 urmeaza sa fie modificata printr-un alt act normativ in sensul permiterii ajustarii tarifelor in functie de conditiile de piata, fara a tine cont de rata inflatiei, fiind necesara o noua ajustare cu cel putin 10%, au declarat luni pentru NewsIn reprezentantii CFR.

  • Lupta titanilor in asigurari: Astra vs. Allianz-Tiriac in T1

    Astra se mentine si dupa primul trimestru din 2011 inaintea rivalului Allianz-Tiriac in ierarhia asiguratorilor locali in functie de valoarea afacerilor, pozitie ocupata si la finele anului trecut. Veniturile Astra Asigurari din subscrieri au crescut cu 1,5% la 334,74 milioane lei in primele trei luni din acest an, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.

  • Unde si cum se ascund averile din Romania

    Verificarea impozitelor platite statului de catre persoanele instarite si recalcularea impozitelor pe baza achizitiilor de lux este imposibila in acest moment, spun consultantii fiscali. Statul arunca praf in ochii FMI atunci cand vorbeste de verificarea averilor persoanelor instarite si a impozitelor platite de acestia.

  • In SUA, ziarele vor muri peste 6 ani

    O cercetare facuta de australianul Ross Dawson arata ca presa tiparita va disparea pana in 2020 in tari precum Statele Unite, Marea Britanie, Irlanda sau Canada, iar in Romania, dupa 2040. Evolutia tehnologiei este, in viziunea lui Ross Dawson, principalul motiv pentru care printul, asa cum il stim acum, va deveni un lux.

  • Caruntu (BCR): Bursa ar putea inregistra o crestere de circa 15% pana la sfarsitul anului

    Bursa ar putea inregistra pana la finalul anului o crestere de circa 15%, anumiti indici inregistrand pana in acest moment cresteri de 8-10%, a declarat luni seful Departamentului Piete de Capital din cadrul BCR, Mihai Caruntu. "Bursa ar putea inregistra o crestere de 10-15% pana la finalul anului, daca avem in vedere ca a inregistrat 8-10% dupa anumiti indici, de la inceputul anului. Exista potential, dar nu spectaculos", a spus Caruntu.

  • Microsoft vrea sa cumpere telefoanele Nokia

    Microsoft va incepe saptamana viitoare negocieri pentru preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia, care produce inclusiv aparate smartphone, afirma Eldar Murtazin, un cunoscut blogger rus, citat de site-ul Endgaget. Eldar Murtazin, redactor sef al revistei Mobile Review, nu a furnizat alte informatii, dar se asteapta ca un acord sa fie incheiat cel mai devreme la sfarsitul acestui an, potrivit unei postari pe pagina sa de Twitter.

  • Bilete de avion in rate cu dobanda zero, cu cardurile de credit de la Credit Europe

    Posesorii de carduri de credit emise de Credit Europe Bank pot achizitiona si pe internet bilete de avion in rate fara dobanda pentru cursele efectuate de operatorul low-cost Blue Air. Biletele pot fi achitate in trei rate fara dobanda, in acest moment biletele putand fi achizitionate online si la biroul de ticketing al companiei aeriene din cadrul Aeroportului Baneasa.

  • Peste 177.700 de contracte de munca noi au fost inregistrate in ultimele doua saptamani

    Peste 177.700 de contracte individuale de munca noi au fost inregistrate in perioada 2-15 mai, interval in care au fost si aplicate amenzi in valoare de aproape sapte milioane de lei pentru munca la negru, potrivit reprezentantilor Ministerului Muncii.

  • Eurostat: Inflatia in Romania, cea mai mare din UE. Este dubla fata de media europeana

    Romania are cea mai mare inflatie anuala din UE, arata Eurostat. Inflatia din tara noastra este de peste doua ori mai mare decat media din spatiul comunitar. Romania a avut in luna martie o inflatie anuala de 8%, fata de 2,7% in UE. La nivelul Uniunii, inflatia anuala a fost de 3,2% in luna aprilie, in urcare fata de luna martie. Romania a vut cea mai accelerata crestere a preturilor, inflatia pe luna aprilie ajungand la 8,4%, anunta Mediafax.

  • CSSPP: Activele nete ale fondurilor de pensii private - 5,43 miliarde lei la sfarsitul lunii aprilie

    Activele nete cumulate ale tuturor fondurilor de pensii private au depasit 5,43 miliarde de lei la sfarsitul lunii aprilie, respectiv 1,33 miliarde de euro, pana la sfarsitul anului 2011, estimarile pietei (APAPR) indicand un nivel total al activelor de circa 6,96 miliarde lei (1,7 miliarde euro), conform datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

  • Marile banci sfatuiesc investitorii: cumparati titluri romanesti

    Leul se va intari, asa ca e bine sa cumparati titluri de stat ale guvernului roman. Aceasta este recomandarea facuta clientilor de analistii bancii britanice Barclay's, una dintre cele mai mari din lume. Cresterea economica de 0,6% din primul trimestru a depasit asteptarile, iar asta face dintr-o data leul ceva mai atractiv.

  • Pentru cota de piata, bancile arunca in joc premii consistente

    Competitia bancara pentru atragerea unor noi clienti se muta si la nivelul premiilor, in bani sau produse, pe care institutiile de credit le ofera cu prilejul diferitelor campanii. Ieri, doua banci au pus in joc un Mini One, un scuter, genti frigorifice si, bineinteles, bani.

  • Google vrea sa faca prima emisiune de obligatiuni din istoria grupului, de trei miliarde de dolari

    Google intentioneaza sa vanda obligatiuni in valoare de trei miliarde de dolari, pentru refinantarea unor datorii si acoperirea unor cheltuieli generale, a declarat o sursa apropiata situatiei, aceasta urmand sa fie prima astfel de emisiune a grupului, potrivit Bloomberg.

  • BNR nu mai vrea sa faca operatiuni de piata doar de dragul formulei de calcul a dobanzii de referinta

    Formula de calcul a dobanzii de referinta a Bancii Nationale (fosta taxa a scontului) introdusa acum noua ani, a devenit subiect de bataie de cap pentru BNR, care a ajuns ca in unele luni sa fie obligata sa faca operatiuni de piata - atragere de depozite, operatiuni reversibile cu titluri de stat.

  • Recesiunea trece, bancile continua sa scada

    Potrivit datelor centralizate de BNR, 22 de banci au raportat profit pe primele trei luni ale anului, castigul cumulat ajungand la 686,37 milioane lei, conform standardelor romanesti de contabilitate - RAS. Un numar de 20 de institutii bancare au inregistrat pierderi care insumeaza 313,1 milioane lei.

  • Ce credite in valuta vrea BNR sa limiteze si de ce

    Daca initial bancile au primit cu reticenta semnalele date de Banca Nationala a Romaniei (BNR) despre limitarea creditului in valuta, ulterior, reactia acestora s-a mai calmat. Unele banci chiar si-au manifestat sustinerea pentru masurile asteptate de la BNR, aSa cum a precizat recent chiar guvernatorul Mugur Isarescu.

  • Boc: Familiile cu un venit de pana la 850 de lei pe membru vor primi subventii la caldura

    Ministrul interimar al Muncii, Emil Boc, a anuntat luni seara, la TVR1, ca, dupa o prima aproximare, cel mai probabil familiile cu un venit de pana la 850 de lei pe membru vor beneficia de subventii la energia termica.

  • GfK: Piata bunurilor de folosinta indelungata a crescut cu 10,7% in T1, la 307 mil. euro

    Piata bunurilor de folosinta indelungata monitorizata de GfK TEMAX a fost de 307 milioane euro in primul trimestru al acestui an, in crestere cu 10,7% fata de aceeasi perioada din 2010, cand a inregistrat valoarea de 278 milioane euro, potrivit unui raport publicat marti de GfK

  • Economiile slabe,ca Grecia si Portugalia,nu pot fi lasate in afara blocului european,spune Merkel

    Economiile slabe din UE, precum Grecia si Portugalia, care se confrunta cu deficite bugetari mari, nu pot fi lasate in afara blocului european, a declarat cancelarul german Angela Merkel. "Nu putem sa dam afara din UE statele membre cele mai slabe. Aceasta nu este in interesul Germaniei", a spus Merkel, citata de Sofia News Agency.

  • Apa Nova va investi 39 de milioane de euro in canalizarea Capitalei

    Apa Nova va investi, intr-o prima faza, 39 de milioane de euro in lucrari de decolmatare si reducere a infiltratiilor de la caseta de apa uzata de sub raul Dambovita, au declarat, marti, reprezentanti ai companiei. Compania Apa Nova a primit, marti, in concesiune caseta de apa uzata (canalul colector de ape uzate), aflata pana acum in administrarea Apelor Romane.

  • Vrei sa-ti asiguri porcii, strutii sau melcii? Afla cine vinde astfel de polite

    Agricultura este unul dintre cele mai riscante domenii de activitate economica, mai ales ca aceasta tine foarte mult de capriciile vremii, in Romania. Asiguratorii care activeaza pe piata noastra vand polite de asigurare pentru cei care au ferme de animale si vor sa-si protejeze afacerea.

  • Piata auto din Romania a consemnat cel mai mare declin din Europa, in aprilie

    Inmatricularile de autoturisme noi in Europa au scazut cu 4,1% in aprilie 2011 comparativ cu luna aprilie a anului trecut, in randul statelor membre cel mai mare declin fiind inregistrat in Romania (minus 43,7%), a anuntat, marti, Asociatia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

  • Etichetare suplimentara a produselor alimentare, aprobata de Senat

    Propunerea legislativa a senatorului PD-L Florin Staicu privind etichetarea produselor alimentare in functie de continutul aditivilor a fost adoptata luni de plenul Senatului. In favoarea propunerii legislative au votat 54 de senatori, impotriva s-au exprimat 42, iar trei senatori s-au abtinut de la vot.

  • Academia Catavencu face 140.000 de euro, fara TVA

    Licitatia pentru vanzarea brandului Academia Catavencu va porni de la 140.000 de euro, fara TVA. Aceasta a fost evaluarea marcii, aprobata, ieri, de Adunarea Creditorilor Catavencu S.A, scrie Pagina de Media. Nu oricine va putea participa la licitatia pentru vanzarea marcii.

  • Depozitarul Central va distribui actionarilor Biofarm dividende aferente anului trecut, din 15 iulie

    Depozitarul Central informeaza investitorii ca, in perioada 15 iulie - 18 octombrie 2011, va distribui dividende aferente anului trecut pentru actionarii Biofarm, valoarea dividendului brut pe actiune fiind de 0,0055 lei, potrivit unui comunicat transmis marti.

  • Romania, statul din estul Europei cel mai vulnerabil la risc

    Tara noastra este expusa la eventuale socuri externe din cauza deficitului bugetar ridicat si a productivitatii scazute. In cazul in care criza din Grecia, Portugalia si Irlanda ar afecta grav Europa de Est, Romania ar putea fi printre primele lovite de o noua recesiune

  • BenQ anunta atingerea unei cote de piata de 47% pe piata de proiectoare din Romania, in T1

    "Evolutia vanzarilor BenQ in zona de proiectoare in primul trimestru a lui 2011 este cu atat mai relevanta cu cat in urma cu o luna raportam o crestere de 106% pe acelasi segment in 2010, comparativ cu 2009. BenQ si-a consolidat astfel pozitia de lider pe piata de profil din Romania, depasind o cota de piata de 47% in primele trei luni ale lui 2011", a declarat Team Leader BenQ pentru Romania, Dragos Salamac.

  • Sondaj IRES: Majoritatea romanilor considera ca Boc va ramane premier

    Un sondaj IRES, comandat de Realitatea TV, arata ca majoritatea respondentilor considera ca Emil Boc, proaspat reales in fruntea PDL, va ramane in functia de premier, chiar daca aceasta decizie nu este una "buna" pentru Romania.

  • BRD ataca pe finantari ipotecare cu avans de 10%

    BRD, a doua banca locala dupa active, vinde pana la jumatatea lunii iulie credite ipotecare in euro cu avans minim redus la 10% si marja de dobanda cuprinsa intre 2,5 si 3% peste indicatorul Euribor la trei luni. Comisionul de acordare este zero, dar banca percepe o taxa lunara de administrare de 0,16% din soldul ramas de rambursat.

  • Revolutie la McDonald's: vanzatorii, inlocuiti de masinarii

    McDonald's isi propune sa revolutioneze modul in care clientii isi pot comanda meniurile in restaurante, inlocuind casierii cu terminale touch screen si carduri magnetice, in 7000 din unitatile sale deschise in Europa, scrie Financial Times, citat de The Next Web.

  • Cazinoul din Constanta, scos la vanzare de Mazare

    Primarul municipiului Constanta, Radu Mazare, a afirmat ca doreste sa vanda Cazinoul din Constanta dupa ce a incetat contractul cu firma care concesionase acest obiectiv in urma cu patru ani, potrivit Medifax. Consilierii locali au votat in sedinta de luni un proiect de hotarare privind constatarea incetarii contractului de concesiune incheiat de administratia locala cu SC Queen Investments SRL.

  • 10 lucruri pe care trebuie sa le stii despre perioada de proba la job

    Perioada de proba la angajare s-a prelungit semnificativ dupa noul Cod al Muncii, dar au aparut si alte modificari care te obliga sa fii mai atent atunci cand ajungi intr-o astfel de situatie. Cat dureaza perioada de proba, care sunt drepturile pe care le ai si ce nu poti controla in relatia cu angajatorul, ne spune avocatul Carmen Stirbu, coordonatorul echipei de Dreptul muncii din cadrul casei de avocatura Schoenherr si Asociatii.

  • Averea imobiliara a Romaniei dupa criza: 11 miliarde de euro in case pe hartie

    Inainte de criza, dezvoltatorii si investitorii au avut curaj sa cumpere terenuri si erau bucurosi sa anunte mii si mii de locuinte, de la o zi la alta. Money.ro a identificat 20 de dezvoltatori care au anuntat proiecte mamut si investitii majore cumulate de peste 11 miliarde euro, in 83.000 de locuinte, construite doar pe machete.

  • Moneda nationala se apreciaza marti pana la un curs de referinta de 4,1051 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat marti un curs de referinta de 4,1051 lei/euro, cu 0,01% mai mic fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,8905 lei/dolar. Cursul BNR de luni a fost de 4,1054 lei/euro.

  • Vodafone Romania: 9.196.742 de clienti, la 31 martie 2011, cu 533.000 mai putini fata de anul trecut

    Vodafone Romania a inregistrat un numar total de 9.196.742 de clienti, la 31 martie 2011, cu 533.000 mai putini decat anul trecut, scadere cauzata de deconectarile SIM-urilor prepay inactive si de aplicarea unor noi standarde de raportare a bazei de clienti, potrivit companiei.

  • Capsunarii si fondurile UE pentru administratia locala au redus deficitul de cont curent

    Contul curent al balantei de plati a avut in primul trimestru un deficit de 634 de milioane de euro, de aproape 2,5 ori mai mic fata de nivelul din aceeasi perioada din 2010. Potrivit BNR, rezultatul a fost determinat de contributia pozitiva a fondurilor europene primite de Administratia Publica Locala (APL). Cu toate acestea, Comisia Europeana anticipeaza ca restrangerea deficitului de cont curent din primul trimestru se va inversa in semestrul al doilea din acest an.

  • Emil Boc: Salariile bugetarilor vor reveni in 2012 la nivelul de dinainte de taieri

    "Anul acesta, s-a revenit cu 15% din salarii, in 2012 se face un pas mai departe, se revine la salariul de dinainte de iunie 2010, cand a fost diminuat. La pensii, anul acesta s-au majorat doar cele din grupele I si II de munca. La anul se vor majora si celelalte cel putin cu rata inflatiei si 50% din cresterea salariului mediu pe economie", a afirmat Boc.

  • Bancile ar putea prelua pentru cel mult patru ani controlul unor firme debitoare cu probleme

    Bancile ar putea prelua controlul firmelor debitoare in cadrul operatiunilor de asistenta sau restructurare financiara, dar numai dupa "un proces prudent de luare a deciziilor" si pentru o perioada de maxim trei ani, care poate fi prelungita de BNR la cel mult patru ani, pe motive intemeiate.

  • Fondurile de pensii de pe pilonul II si-au sporit activele cu 3,58% in aprilie, la 5,06 mld. lei

    Piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) a ajuns la active nete de 5,06 miliarde lei (1,24 miliarde euro) la sfarsitul lunii aprilie, in crestere cu 3,58% fata de luna anterioara, arata un raport publicat marti de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

  • HTC Flyer disponibila in Romania - vezi cat costa

    HTC a anuntat ca primul sau tablet PC, HTC Flyer, este disponibil si in magazinele din Romanai incepand de luni, 16 mai. Gadgetul combina interactiunea prin atingere si stylus cu suportul pentru conectivitatea 3G si WiFi sau exclusiv WiFi. Pe langa disponibilitatea in magazine, fanii HTC vor putea sa comande tableta Flyer direct de pe site-ul HTC.com.

  • Austriecii de la VIG au pierdut 5 mil. euro in primul trimestru din cauza daunelor mai mari

    Grupul austriac Vienna Insurance (VIG), care controleaza companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurari si BCR Asigurari de Viata, a inregistrat o pierdere bruta de 5 milioane euro din operatiunile locale in primul trimestru, fata de un profit de 7,4 milioane euro in perioada corespunzatoare a anului trecut.

  • Saracim pe un munte de bani

    Dublarea cantitatii de bani in ultimii patru ani s-a tradus prin cresteri de preturi, nu prin avutie reala. Analistii contactati spun ca majorarea accelerata a indicelui preturilor de consum din ultimele noua luni are la baza cauze monetare. Prin directionarea banilor din rezervele minime obligatorii catre creditul guvernamental, BNR si sistemul bancar injecteaza inflatia in economia reala.

  • Topul celor mai mari cresteri ale anului la BVB. Vedeti si cele mai mari pierderi

    Numai actiunile a 18 companii listate pe piata principala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au reusit cresteri de peste 10% in acest an, pana ieri. Adica doar cele 18 actiuni ar fi rasplatit investitorii cu venituri din vanzarea lor mai mari decat suma inflatiei cu impozitul pe castig. Doar 33 din 70 de companii au reusit sa treaca mai sus de 0%.

  • Finantele toarna gaz pe scandalul numirilor de la CEC

    Tocmai dupa ce BNR i-a respins doua nominalizari de vicepresedinti in conducerea CEC Bank, ministrul finantelor Gheorghe Ialomitianu vorbeste despre includerea bancii de stat in grupul companiilor publice pentru care ar urma sa se aplice reteta "managementului privat".