Arhiva » Iunie 2014 » 25 Iunie 2014
Toate stirile publicate in data de 25 Iunie 2014 | 30 de inregistrari
-
Ideea unui bancher: BNR şi Finanţele ar trebui să înăsprească condiţiile de creditare pentru firme
Laurenţiu Mitrache, preşedinte Bank Leumi, spune că autorităţile ar trebui să impună băncilor standarde mai stringente de creditare pentru companii, pentru a preveni o goană iraţională după cotă de piaţă în perioada următoare, aşa cum s-a întâmplat în trecut cu creditul cu buletinul pentru populaţie.
-
Zona euro-plus va fi formată din zona euro şi România
Experţii Băncii Naţionale a României vor lucra împreună cu cei europeni pentru a stabili calea pe care o va urma România către Uniune Bancară, având în vedere că nu există nicio experienţă în acest sens, a declarat marţi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în cadrul unei conferinţe de profil.
-
Salariile bancherilor au crescut cu 9% în doi ani
Angajaţii din bănci continuă să fie printre cel mai bine plătiţi salariaţi din economie, cu un venit mediu de peste 4.600 de lei net pe lună în aprilie, cu 9% mai mult decât în urmă cu doi ani, potrivit datelor BNR. Salariile din bănci le devansează chiar şi pe cele ale salariaţilor din industria IT, supranumiţi şi „răsfăţaţii crizei“.
-
Criză cu iz mafiot în sistemul bancar din Bulgaria
Ministrul de finanţe şi banca centrală din Bulgaria au ajuns la cuţite din cauza rolului pe care ar trebui să-l aibă o bancă rusească de stat în salvarea unei mari bănci bulgăreşti, Corpbank, naţionalizată după ce clienţii speriaţi de afacerile dubioase ale acesteia şi-au retras banii .
-
Cursul de schimb leu-euro a închis şedinţa de marţi aproape de minimul ultimului an
Cursul de schimb a coborât marţi sub 4,39 lei/euro pe piaţa interbancară pentru prima dată în ultimele două săptămâni şi evoluează aproape de cel mai redus nivel de la jumătatea anului trecut, pe volume mari apărute predominant în timpul după-amiezii.
-
Nicio bancă nu a depus oferte la ultima operaţiune cu titluri de stat, din luna iunie, a Trezoreriei
Nicio bancă comercială nu a depus oferte, marţi, la sesiunea de oferte necompetitive pentru obligaţiuni de stat, la ultima operaţiune cu titluri de stat din luna iunie a Trezoreriei.
-
Cine este gigantul care ar putea prelua Astra. O firmă la ani lumină de România
Preşedintele ASF, Mişu Negriţoiu, a arătat recent că revitalizarea celei mai mari societăţi de asigurare din România nu se poate face decât cu ajutorul unui partaneriat strategic cu un grup important. Surse din piaţă afirmă că acest grup este deja cunoscut şi se numeşte PZU, cea mai mare firmă de asigurări din Polonia şi din Europa de Sud-Est, companie care este exact opusul modelului consacrat în România.
-
Care mai este avantajul dominanţei străinilor în bănci dacă nu mai aduc bani în ţară?
Băncile cu acţionariat străin, care au ajuns să deţină 80% din active pornind de la premisa că sistemul bancar şi economia nu se pot dezvolta fără bani externi, au ajuns să ruleze aproape numai fonduri locale, în condiţiile în care au pierdut în ultimii cinci ani linii de finanţare de 7 mld. euro de la băncile-mamă şi au coborât cu bilanţurile de credite la nivelul depozitelor atrase.
-
Principalele bănci străine şi-au redus expunerea pe România cu 20% în cinci ani
Băncile străine care au participat la Iniţiativa de la Viena şi care deţin aproximativ două treimi din sistemul bancar românesc şi-au redus cu 20% expunerea pe subsidiarele din România în perioada martie 2009 - martie 2014, iar procesul de dezintermediere a fost ordonat, potrivit unui studiu prezentat recent de Mugur Isărescu, guvernatorul Băn¬cii Naţionale.
-
Tomas Spurny, CEO al BCR: Sunt oameni de afaceri care nu ar băga niciun ban propriu în afacerea lor
În România sunt oameni de afaceri care nu ar pune bani proprii în afacerile lor, ci doar bani împrumutaţi de la bancă, a spus Tomas Spurny, CEO al BCR, unul dintre invitaţii ZF Bankers Summit ’14.
-
Asigurătorii raportează primul set complet de situaţii financiare conforme cu IFRS
Companiile de asigurări urmează să publice până la sfârşitul acestei luni primul set complet de situaţii financiare pentru anul 2013 conforme cu standardele internaţionale de raportare financiară (IFRS), cu scop informativ, iar auditorii apreciază că piaţa asigurărilor este pregătită pentru tranziţia efectivă la aceste standarde începând cu anul 2015.
-
Cea mai periculoasă “bulă” din economie, datoriile suverane, ar putea exploda în doi ani
Datoriile suverane umflă “bula supremă”, care este posibil să explodeze în următorii doi ani în condiţiile în care procesul este alimentat de ratele de dobândă aflate sub media pe termen lung, a avertizat investitorul şi miliardarul american Wilburn Ross.
-
Romgaz şi CNADNR sunt cei mai mari deponenţi de stat la CEC Bank, cu aproape 1 mld. lei
Romgaz, companie la care Ministerul Economiei deţine 70% din acţiuni, era la sfârşitul anului trecut cel mai mare deponent al CEC Bank dintre clienţii aparţinând sectorului public, cu un sold de aproape 600 mil. lei (incluzând dobânda ataşată), în creştere cu circa 30% faţă de 2012.
-
EFSE are peste 20 de milioane de euro pentru România
Fondul European pentru Europa de Sud-Est (EFSE), unul dintre cele mai mari fonduri de finanţare a micro¬între-prinderilor la nivel mondial, vrea să ofere în acest an băncilor şi IFN-urilor partenere din România credite de circa 20 de milioane de euro pentru a sprijini astfel cre¬ditarea micilor an¬treprenori locali.
-
BCR: Piaţa imobiliară este pe un trend ascendent sustenabil, nu mai e nevoie de Prima casă
Valoarea medie a creditelor ipotecare vândute de BCR a ajuns la 160.000 de lei, fiind cu aproape 15% mai mare decât anul trecut, iar media pe Bucureşti urcă până la 180.000 de lei. Reprezentaţii băncii afirmă că în primele cinci luni ale acestui an vânzările de credite ipotecare au crescut de peste patru ori faţă de 2013, fără a indica nivelul la care au ajuns.
-
Cât economiseşti dacă plăteşti direct cu cardul de firmă. Studiu de caz
În jur de 15% din rulajele unei firme medii din domeniul comerţului sunt reprezentate de plăţile către furnizorii de utilităţi în timp ce 5% merg către salariile angajaţilor şi alţi 5% către combustibili, arată un sondaj al CNIPMMR. Sunt doar două exemple de tranzacţii ce pot fi realizate direct cu ajutorul unui card de firmă, fără comisioane şi fără timp pierdut la bancă.
-
Clienții băncilor din Ungaria ar putea primi compensaţii de 1,36 mld. dolari
Decizia anunţată săptămâna trecută de Curtea Supremă a Ungariei, Kuria, privind creditele ipotecare în valută, este negativă pentru ratingurile de credit ale instituţiilor financiare din această ţară deoarece creşte posibilitatea ca băncile să fie obligate să plătească compensaţii către cei care au luat credite ipotecare în valoare de aproximativ 11% din capitalul total al sistemului bancar, se arată într-un comunicat al agenţiei de evaluare financiară Moody's Investor Service, transmit MTI şi Dow Jones Newswires.
-
Românii au început să investească iar în imobiliare
Banca Comercială Română (BCR) a înregistrat, în primele cinci luni ale anului, o creştere de peste patru ori a vânzărilor de credite ipotecare acordate în lei, comparativ cu aceeaşi perioada din anul 2013, se arată într-un comunicat al băncii remis presei.
-
Santander plăteşte 700 mil. euro pe diviziile GE Money din Scandinavia
Cel mai mare grup bancar spaniol, Santander, a ajuns la un acord pentru preluarea diviziilor GE Money Bank, divizia de credit de consum a GE Capital - ramura financiară a General Electric- din Suedia, Norvegia şi Danemarca pentru 700 milioane de euro, transmite Reuters.
-
Activele celor cinci SIF-uri au crescut la 1,5 mld. euro
Activele nete ale celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) au crescut în luna mai cu 5,1% faţă de luna anterioară, până la 6,7 miliarde lei (1,5 miliarde euro), creşterea fiind de 2,9% faţă de finalul anului trecut, potrivit datelor publicate luni Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF).
-
Modificările la legea clauzelor abuzive ar putea fi aprobate după alegeri
Camera deputaţilor ar putea modifica legea 193/2000 privind clauzele abuzive în favoarea băncilor, după alegerile prezidenţiale, potrivit unor surse apropiate situaţiei.
-
Rusia ar putea folosi sisteme de plată electronică străine pentru a procesa cardurile bancare
Rusia ar putea utiliza sistemele de plată electronice ale altor state pentru a procesa cardurile sale bancare naţionale, a declarat pentru Interfax Kirill Dmitriev, şeful Russian Direct Investment Fund, transmite Xinhua.
-
Banco Popular a preluat operaţiunile de retail banking din Spania ale Citibank
Grupul spaniol Banco Popular a achiziţionat divizia de carduri bancare şi operaţiunile de retail banking din Spania ale Citibank, valoarea tranzacţiei nefiind dată publicităţii, transmite Reuters.
-
ASF nu va angaja rude sau afini de până la gradul al II-lea cu salariaţii instituţiei
Autoritatea de Supraveghere Financiară /ASF/ nu va angaja în cadrul instituţiei persoane care sunt soţ/soţie, rudă sau afin de până la gradul al II-lea cu persoane din cadrul ASF, pentru 'a elimina favoritismele şi unele situaţii stânjenitoare pentru salariaţii ASF şi pentru membrii Consiliului', potrivit Codului de Etică şi Integritate al personalului Autorităţii, aprobat săptămâna trecută.
-
Parlamentul ungar a aprobat un împrumut rusesc de zece miliarde de euro în domeniul nuclear
Parlamentul de la Budapesta a aprobat, luni, un împrumut rusesc în valoare de zece miliarde de euro vizând finanţarea modernizării domeniului nuclear ungar, în timp ce opoziţia a denunţat creşterea dependenţei de Rusia.
-
Dragnea: Banca Industrială a Chinei a decis să susţină financiar proiectul reactoarelor 3 şi 4
Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, luni, după o întrevedere cu preşedintele Băncii Industriale şi Comerciale din China, că această instituţie bancară a decis să susţină financiar proiectul de investiţii pentru realizarea reatoarelor 3 şi 4 de la centrala nucleară de la Cernavodă.
-
Bulgaria a suspendat fonduri europene de 96 milioane euro destinate IMM-urilor
Ministerul bulgar al Economiei şi Energiei a suspendat furnizarea unor fonduri europene în valoare de 96 de milioane de euro destinate îmbunătăţirilor tehnologice la 142 de firme mici şi mijlocii, din cauza numărului mare de reclamaţii referitoare la procesul de evaluare, transmite Novinite.
-
Bogdan Olteanu: "Suntem singurii care şi-au manifestat această intenţie de a adera la Uniunea Bancară atât de rapid"
Experţii Băncii Naţionale a României vor lucra împreună cu cei europeni pentru a stabili calea pe care o va urma România către Uniune Bancară, având în vedere că nu există nicio experienţă în acest sens, a declarat marţi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu, în cadrul unei conferinţe de profil.
-
Averea lui Soros a crescut cu 3,4 miliarde de dolari de la începutul anului
În prima jumătate a acestui an s-au făcut bani mulţi. Mai precis, averea celor mai importanţi miliardari ai lumii a crescut cu 69,1 miliarde de dolari de la începutul anului până acum, conform rapoartelor Bloomberg.
-
Josh Silver, Deutsche Bank: În România se pot face tranzacţii cu credite neperformante de 3 mld. euro
În prezent în sectorul bancar românesc sunt scoase la vânzare credite neperformante de un miliard de euro, dar există potenţial pentru tranzacţii în valoare de 3 miliarde de euro cu astfel de credite, consideră Josh Silver, di¬rec¬tor în cadrul Deutsche Bank Londra.