Arhiva » Iulie 2014 » 08 Iulie 2014
Toate stirile publicate in data de 08 Iulie 2014 | 25 de inregistrari
-
Justiţia română: Un proces pe clauze abuzive cu BCR se judecă de 4 ani, instanţele fac ping-pong cu dosarul
Caz incredibil în instanţele din România. Curtea de Apel Cluj şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie schimbă între ele acelaşi litigiu pe clauze abuzive dintre Banca Comercială Română şi doi clienţi. După ce Tribunalul a lăsat creditul fără dobândă, BCR a vândut creanţa în cauză către propria firmă, Suport Colect, motiv pentru care instanţele nu se hotărăsc cine ar trebui să aibă dreptul/obligaţia să răspundă în faţa legii.
-
Ce spune şeful Erste despre reacţiile pieţelor la anunţul privind problemele din România
Reacţia pieţelor financiare la anunţul Erste că banca se aşteaptă la pierderi nete de până la 1,6 miliarde de euro din cauza majorării provizioanelor în Ungaria şi România a fost 'dură' dar 'de înţeles', a declarat luni seara şeful celui de-al treilea mare creditor din Europa emergentă, Andreas Treichl, într-un interviu acordat CNBC.
-
Comisia Europeană va unifica registrele de insolvenţă ale mai multor state membre ale UE
Comisia Europeană va unifica registrele de insolvenţă a şapte ţări membre ale Uniunii Europene - Cehia, Germania, Estonia, Olanda, Austria, România şi Slovenia - şi le va posta pe un singur portal, au anunţat luni surse din cadrul CE. Potrivit Executivului de la Bruxelles, această procedură va înlesni munca antreprenorilor, a investitorilor şi a ceditorilor.
-
Leul se depreciază. Euro a sărit de 4,39 lei
BNR a anunţat ieri un curs de referinţă de 4,3867 lei pentru un euro şi 3,2262 lei pentru un dolar.
-
Statistica BNR: Bancnota de 100 de lei, ţinta preferată a falsificatorilor
BNR a descoperit anul trecut un număr de aproape 1.200 de bancnote în lei false, cu circa 70% mai puţine decât în 2012, când fuseseră identificate peste 4.500 de exemplare neautentice. Valoarea totală a bancnotelor false a fost de 122.000 de lei, la jumătate faţă de anul anterior.
-
Afacerile din străinătate ale asigurătorilor au crescut cu 14% în patru luni. Daunele, plus 56%
Companiile locale de asigurări au vândut în afara ţării poliţe în valoare de 126 mil. lei (29 mil. euro) în perioada ianuarie-aprilie 2014, în creştere cu 14% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor Autoriţăţii de Supraveghere Financiară (ASF). Afacerile din străinătate reprezentau astfel la sfârşitul lunii aprilie 4,7% din primele totale ale asigurătorilor, faţă de numai 0,1% în 2008.
-
Ungaria vrea ca din 2015 să nu mai existe ipotecare în valută şi obligă sistemul bancar să-i despăgubească pe cei cărora le-au majorat incorect comisioanele şi dobânzile
Guvernul ungar a interzis băncilor să majoreze ratele de dobândă, vrea să le oblige să returneze clienţilor creşterile de comisioane şi dobânzi considerate incorecte şi să convertească din decembrie creditele ipotecare în valută în împrumuturi în forinţi, semn că premierul Viktor Orban îşi înteţeşte asediul asupra unui sector dominat de jucători străini şi despre care nu a ascuns că îl vrea în mâini ungureşti.
-
Grecia vrea să majoreze salariile, însă troica creditorilor se opune
Menţinerea Greciei pe linia de plutire economică va fi analizată din nou săptămâna aceasta de către Troica creditorilor internaţionali, formată din Fondul Monetar Internaţional, Banca Central Europeană şi Comisia Europeană, pe fondul temerilor că progresul monetar al Greciei este deraiat din cauza unor decizii judecătoreşti controversate, scrie The Guardian.
-
Creditele neperformante au înghiţit 44 mil. euro, două treimi din profitul băncilor austriece
Băncile din Austria trebuie să îşi reconsidere modelul de afaceri care le-a obligat să folosească 44 de miliarde de euro, respectiv aproape două treimi din profitul obţinut după 2008, pentru acoperirea cu provizioane a creditelor neperformante, potrivit băncii centrale din această ţară.
-
În şase ani economia Marii Britanii o va surclasa pe cea a Franţei, aflată într-un picaj necontrolat
Până în 2020 economia Franţei va fi surclasată de cea a Marii Britanii şi va pica de pe locul cinci pe şase în topul economiilor mondiale, iar până în 2030 va ajunge pe poziţia a opta, potrivit unui studiu realizat de PricewaterhouseCoopers (PwC), una dintre cele mai mari companii de audit şi consultanţă.
-
Învăţămintele cazului Ciorcilă pentru piaţa de capital din România
Avocaţii de la Reff şi Asociaţii, care au reprezentat mai mulţi şefi de bancă în scandalul de manipulare a bursei care s-a încheiat cu achitarea acestora, inclusiv a lui Horia Ciorcilă, preşedintele Băncii Transilvania, spun că procesul a adus clarificări importante în ceea ce priveşte legislaţia de pe piaţa de capital.
-
Acţionarii Soceram caută împrumuturi de 20 mil. euro şi vor să acceseze fonduri nerambursabile
Producătorul de materiale de construcţii Soceram intenţionează să împrumute până la 20 milioane euro şi să acceseze fonduri nerambursabile prin programe specifice activităţii companiei.
-
Allianz-Ţiriac avea anul trecut 1,5 mld. lei în acţiuni, obligaţiuni şi titluri de stat
Allianz-Ţiriac, cea mai mare companie din piaţa de asigurări în funcţie de primele subscrise în primul trimestru, avea plasamente pe piaţa de capital, în depozite, dar şi în active necorporale (terenuri, construcţii) în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de lei (341 mil. euro) la finalul anului trecut, potrivit datelor asigurătorului.
-
Câţi clienţi au asigurătorii: numărul poliţelor a crescut cu 800.000 anul trecut
Companiile de asigurări aveau la sfârşitul lunii decembrie a anului trecut 16,2 milioane de poliţe în vigoare, cu aproximativ 800.000 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului precedent, potrivit raportului anual al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).
-
Avertisment: Creşterea burselor americane este exagerată şi un semn de slăbiciune economică
Preţurile mari ale acţiunilor de pe bursele americane nu reflectă o revenire puternică a economiei americane, ci din contră, reprezintă un simptom de slăbiciune, apreciază laureatul Premiului Nobel pentru economie Joseph Stiglitz, care se simte „foarte inconfortabil“ cu cotaţiile actuale de pe burse, scrie CNBC.
-
Ştergerea datoriilor şi „pedepsirea“ creditorilor, soluţia relansării economice în zona euro
Statele de la periferia zonei euro au nevoie de ştergerea parţială a datoriilor pentru a-şi putea revigora creşterea economică, iar pierderile ar trebui suportate de creditori, apreciază Hans-Werner Sinn, directorul influentului institut economic german Ifo.
-
Creditele din străinătate ale firmelor locale s-au redus cu 500 milioane de euro în trei luni
Companiile româneşti aveau la sfârşitul lunii martie credite de aproape 10,5 miliarde de euro contractate direct de la bănci din străinătate, majoritatea din Austria şi Germania, în scădere cu 550 milioane de euro faţă de nivelul de la finalul anului trecut, potrivit unor date publicate de BNR.
-
Creditele în lei dau din nou bătăi de cap bancherilor: restanţele au crescut cu 90 mil. lei în mai
Persoanele fizice aveau la sfârşitul lu¬nii mai restanţe de 4,3 miliarde de lei în con¬tul creditelor în monedă locală contractate de la bănci şi instituţii finaciare nebancare (IFN), în creştere cu echivalentul a 93 mil. lei sau 2% comparativ cu nivelul din luna ante¬rioară, po¬trivit datelor BNR.
-
Nicolae Cinteză, BNR: Ce rost are ca băncile să facă profit dacă nu-şi recunosc problemele?
BNR stimulează băncile să recunoască situaţiile în care nu mai au şanse rezonabile de recuperare a expunerilor, dar deciziile efective de curăţare a bilanţurilor le aparţin bancherilor care altminteri sunt chemaţi prin reglementări să calculeze deprecierile conform standardelor, afirmă Nicolae Cinteză, direc¬to-rul Direcţiei Supra¬veghere din BNR.
-
Consiliul Fical: Reducerea CAS, risc de derapaj major în politica fiscal-bugetară şi ameninţare pentru sistemul de pensii
Reducerea CAS cu 5%, fără măsuri de compensare a impactului financiar, riscă să producă un derapaj major în politica fiscal- bugetară, chiar prin declanşarea unei proceduri de deficit excesiv din partea Comisiei Europene. Totodată, măsura ameninţă stabilitatea sistemului de pensii care are deficite însemnate, se arată într-un raport al Consiliului Fiscal.
-
Nu au cash. Cu ce garantează firmele de asigurare că ne vor plăti daunele: terenuri, clădiri şi datorii
Mai bine de un sfert din activele cu care firmele de asigurare acoperă rezervele tehnice impuse de normele ASF sunt formate din terenuri, clădiri şi creanţe de la asiguraţi sau terţi, adică active greu de lichidizat în cazul în care asigurătorul va fi nevoit să apeleze la rezerve pentru a acoperi o eventuală explozie a despăgubirilor.
-
Franţa cere extinderea utilizării monedei euro pe plan mondial
Guvernele din zona euro trebuie să găsească metode a extinde utilizarea euro în tranzacţiile internaţionale, aceasta fiind o chestiune de 'echilibru global', a afirmat ministrul francez de Finanţe, Michel Sapin, prezent la o conferinţă pe teme economice care s-a desfăşurat în sudul Franţei, la Aix-en-Provence, transmite Bloomberg.
-
Finanţele au împrumutat 400 de milioane lei de la bănci, la un randament mediu de 3,50%
Ministerul Finanţelor Publice /MFP/ a împrumutat luni 400 de milioane de lei de la bănci, prin obligaţiuni cu scadenţa reziduală la cinci ani şi 10 luni, la un randament mediu de 3,50%, aceasta fiind prima operaţiune cu titluri de stat a Trezoreriei în luna iulie.
-
Băncile europene trebuie să pună deoparte încă 50 miliarde de dolari pentru cheltuieli juridice
Marile bănci europene se vor confrunta cu costuri juridice suplimentare de 50 miliarde de dolari deoarece încearcă să ajungă din urmă băncile din SUA, conform analiştilor Morgan Stanley, transmite Bloomberg.
-
Fiscul din Arad are de recuperat de la datornici aproape 64 milioane lei
Inspectorii fiscali din cadrul Administraţiei Judeţene a Finanţelor Publice (AJFP) Arad au efectuat în primele cinci luni ale anului 790 de acţiuni de control, a declarat, luni, Călin Arusti, purtătorul de cuvânt al instituţiei.