Arhiva » Decembrie 2010 » 17 Decembrie 2010

Toate stirile publicate in data de 17 Decembrie 2010 | 31 de inregistrari

  • Record pe piata de arta autohtona: "Pastorita" lui Grigorescu a fost vanduta cu 175.000 de euro

    Tabloul "Pastorita" al lui Nicolae Grigorescu a stabilit, joi seara, recordul pietei de arta din Romania, dupa ce a fost vandut cu 175.000 de euro la Licitatia de Iarna a casei Artmark, estimarile initiale ale valorii picturii fiind de 60.000-80.000 de euro. Cu acelasi prilej, "Noapte la Stefanesti", semnat de Ion Tuculescu, a fost vandut cu 100.000 de euro.

  • Jeffrey Franks: Romania inca nu e reformata

    Statul nu este inca reformat, iar un nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) va include conditii in privinta fortei de munca, infrastructurii si investitiilor, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii in Romania.

  • Indicii Bursei au inchis sedinta de joi cu pierderi usoare, doar indicele ROTX era pe verde

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis sedinta de tranzactionare de joi cu pierderi cuprinse intre 0,03% si 0,51%, indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, fiind singurul pe verde, cu un avans de 0,23%. Rulajul actiunilor listate la BVB era de 15,34 milioane lei (3,57 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile BRD SocGen (BRD), de 6,8 milioane lei, cotatia lor urcand cu 0,84%, la 12 lei/actiune.

  • Sanctiune record. Consiliul Concurentei a amendat Posta Romana cu aproape 24 milioane de euro

    Consiliul Concurentei (CC) a amendat Posta Romana cu aproape 24 milioane de euro, reprezentand 7% din cifra de afaceri din 2009, pentru incalcarea regulilor de concurenta nationale si comunitare, potrivit unor surse oficiale. Amenda a fost de 7% din afaceri, au afirmat sursele citate. In 2009, Posta Romana a consemnat o cifra de afaceri de 1,44 miliarde de lei (aproape 340 milioane de euro, la cursul mediu anuntat de BNR pentru 2009, de 4,2373 lei/euro).

  • Cum a descoperit Valvis apa "cea mai pura din lume"

    Miliardarul Jean Valvis, elvetianul grec care a venit sarac in Romania acum 15 ani, dar cu un doctorat de la Sorbona in buzunar, a descoperit in Bucovina un izvor de apa minerala despre care afirma ca e "cea mai pura din lume". Acest slogan puternic pentru "Aqua Carpatica" e o declaratie de razboi facuta cremei apelor minerale: Evian, Vittel, San Pellegrino, Contrex si Volvic.

  • Ministerul de Finante a atras 500 mil. lei prin titluri la trei ani, la un randament mediu de 7,17%

    Ministerul Finantelor Publice (MFP) a vandut joi obligatiuni de stat tip benchmark scadente la trei ani in valoare de 500 milioane lei (116,4 milioane euro), la un randament mediu de 7,17% pe an, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Valoarea anuntata initial a licitatiei era de 500 milioane lei. Bancile au depus cereri de cumparare de peste 1,58 miliarde lei.

  • Clientii Alpha Bank pot utiliza cardurile de credit pentru a plati in rate, fara dobanda

    Persoanele care detin carduri de credit in lei emise de Alpha Bank Romania pot sa aleaga sa plateasca in rate, fara dobanda, pentru produsele si serviciile achizitionate in reteaua comerciantilor afiliati. Clientii pot alege singuri numarul de rate dorit, dar plafonul maximal variaza in functie de oferta fiecarui comerciant. Numarul de rate ales este tiparit pe chitanta POS.

  • Marii oameni de afaceri romani controleaza doar 4% din businessul local

    Cele mai mari 100 de companii, controlate de oameni de afaceri romani ale caror firme au sediul fiscal in Romania, au avut anul trecut o cifra de afaceri de 45 miliarde de lei, adica aproximativ 10,6 miliarde de euro.

  • Vasilescu (BNR): Nu exista capitalul necesar de incredere in societatea romaneasca pentru reluarea creditarii

    "Banii de la FMI nu i-am luat pentru piata creditarii din Romania. Aceasta dispune de bani suficienti pentru reluarea creditarii. Bancile ar putea si maine sa inceapa creditarea, daca ar exista insa capitalul necesar de incredere in societatea romaneasca", a declarat, joi, Adrian Vasilescu, la un post privat de televiziune.

  • Unde schiem anul acesta in Romania

    Pe majoritatea partiilor se schiaza deja, echipamentul se inchiriaza la tarife comparabile cu cele de anul trecut, dar la cablu costurile sunt sensibil mai mari. O zi de schi "pe saturate" poate costa intre 150 de lei in statiunile mai mici si 350 de lei in cele mai pretentioase. "Adevarul" va prezinta starea partiilor din Romania.

  • Guvernul a alocat 11 mil. euro pentru clientii bancilor de locuinte

    Guvernul a alocat 47 milioane lei (circa 11 mil. euro) pentru achitarea primei de stat clientilor bancilor bancilor pentru locuinte, care pun bani deoparte pentru construirea sau reabilitarea caselor. Suma reprezinta 80% din totalul primei de stat aferente economiilor realizate in 2009 de clienti, un procent de 20% fiind achitat anterior.

  • Actiunile FP - indisponibile de la 23 decembrie pana la listare

    CNVM a aprobat ieri prospectul de listare a actiunilor Fondului Proprietatea (FP) si a emis un atestat prin care societatea are obligatia sa-l publice pana marti, 21 decembrie. In ziua urmatoare aparitiei prospectului de listare, institutia va emite certificatul de inregistrare a valorilor mobiliare, odata cu acest pas Depozitarul Central fiind obligat sa sisteze inregistrarea tranzactiilor cu actiunile FP pana la listarea societatii la BVB, prevazuta pentru 25 ianuarie.

  • Pretul mediu de vanzare al unui autoturism second-hand a scazut cu 10,6% in noiembrie, la 7.567 euro

    Pretul mediu de vanzare al unui autoturism second-hand era de 7.567 euro in noiembrie 2010, cu 10,6% mai mic decat in aceeasi luna a anului trecut, vechimea medie a autoturismelor rulate fiind de zece ani, potrivit calculelor Auto.ro In noiembrie 2009, pretul mediu al unui autoturism second-hand era de 8.469 euro.

  • RBS isi tenteaza clientii cu un depozit cu dobanda progresiva

    RBS Romania, un jucator de talie medie controlat de grupul britanic Royal Bank of Scotland, vinde depozite in lei cu scadenta la 15 saptamani cu dobanda progresiva care ajunge pana la 15% pe an in ultima saptamana de constituire. Dobanda medie ajunge la 8% pe an, cu un punct procentual peste bonificatia maxima platita de banca la depozitele cu scadente clasice. Suma minima pentru constituirea unui depozit este de 1.500 de lei, iar banca nu percepe comisioane pentru deschiderea si administrarea acestuia.

  • Trezoreria statului va avea in 2011 un buget de un miliard lei

    Bugetul Trezoreriei statului pentru anul 2011 va fi de peste un miliard de lei pe partea de venituri si de peste 809 milioane lei pe cea de cheltuieli, inregistrand un excedent de 194 milioane lei, potrivit unei Hotarari de Guvern publicate in Monitorul Oficial.

  • Raiffeisen Bank: Productia agricola trebuie sa se bazeze pe eficienta si competenta profesionala

    Principalul domeniu economic in care Romania are o sansa reala de a performa este agricultura, da-to-rita traditiei, a potentialului uman si a conditiilor propice, con-sidera reprezentantii Raiffeisen Bank, o insti-tutie de credit implicata in finantarea corporatiilor din acest sector. "In plus, am putea profita si de actuala con-junc-tura, intrucat criza are ca prin-cipal motor lupta pentru hrana", spune Marinel Bur-duja, prim-vicepresedinte al Raiffeisen Bank.

  • Fondurile de pensii au investitii in actiuni de doua ori mai mari decat fondurile mutuale

    Fondurile de pensii private de pe piata romaneasca aveau la sfarsitul lunii trecute investitii in actiuni de 515,3 milioane de lei, duble fata de cele ale fondurilor mutuale. Asta arata, pe de o parte, cat de importante au devenit fondurile de pensii pe bursa locala, cea mai mare parte a acestor investitii fiind in actiuni romanesti, iar pe de alta parte, indica faptul ca managerii de portofoliu sunt mai increzatori in evolutia actiunilor decat investitorul mediu intr-un fond de investitii

  • Studiu ZEW:57% din analisti se asteapta la o imbunatatire a economiei romanesti in viitoarele 6 luni

    Un studiu realizat in decembrie de institutul german ZEW, citat de The Money Channel, releva faptul ca, in momentul de fata, Romania are cea mai slaba economie din regiune, insa 57% dintre analistii chestionati considera ca starea economiei romanesti se va imbunatati in urmatoarele sase luni.

  • GE Capital vinde afacerile din Romania catre Garanti Bank

    GE Capital si Turkiye Garanti Bankasi ('Garanti Bank') au anuntat schimbari in structura joint venture-ului din Romania. GE Capital isi vinde partea de 26,7% din joint venture catre Garanti Bank, care va detine 100% din actiuni in operatiunile din Romania, cuprinzand Garanti Bank si institutiile financiare non-bancare, care functioneaza sub brandul GE Money.

  • Romania va depasi tinta de deficit bugetar pentru acest an, estimeaza analistii Bank of America

    Analistii Bank of America-Merrill Lynch anticipeaza ca economia Romaniei va creste cu 1,5% anul viitor si cu 2,5% in 2012, iar tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB pentru 2010 va fi depasita, in timp ce obiectivul de deficit pentru 2011 va fi revizut in sus, informeaza The Money Channel.

  • Cea mai mare banca din Rusia ar putea cumpara Volksbank

    Banca ruseasca Sberbank ar putea cumpara operatiunile din Europa de Est ale Volksbank International, noteza publicatia derStandard.at, mentionand ca subsidiara Volksbank din Romania este cea care creeaza probleme incheierii acestei tranzactii. Volksbank intentioneaza sa vanda participatia de 51% din Volksbank International, iar banca ruseasca Sberbank este potentialul cumparator.

  • Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta de vineri pe verde, pe un rulaj in crestere

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis pe verde sedinta de tranzactionare de vineri, cu cresteri cuprinse intre 0,05% si 0,28%, cel mai mare avans fiind inregistrat de titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

  • Dinu Patriciu prevede ca 2011 va fi inca un an de scadere pentru economia romaneasca

    Omul de afaceri Dinu Patriciu a declarat joi seara, in cadrul Galei Romania in 2011, organizata de The Money Channel, ca 2011 va fi inca un an de scadere pentru economia romaneasca, atata timp cat nu va fi relansat consumul, fiind de parere ca acordul incheiat cu FMI a fost "o greseala".

  • Noul Contract Colectiv de Munca pentru 2011-2014 prevede un salariu minim de 700 lei in 2011

    La sediul Consiliului Economic si Social s-a semnat vineri noul Contract Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru anii 2011-2014, care prevede ca salariul minim si grila de salarizare vor fi negociate anual, salariul minim pentru 2011 fiind stabilit la 700 de lei.

  • Romania a avut in primele noua luni al saptelea deficit comercial ca marime din UE

    Romania s-a clasat in primele noua luni ale acestui an pe locul sapte intre statele Uniunii Europene (UE) dupa nivelul deficitului comercial, cu un dezechilibru de 7 miliarde euro, potrivit datelor publicate vineri de Eurostat.

  • Cum a aratat al doilea an de recesiune: industria a crescut, consumul si investitiile s-au diminuat

    Economia va inregistra al doilea an de scadere in 2010, dupa ce sperantele de revenire de la inceputul anului au fost date peste cap de planul de austeritate al autoritatilor, care a pus o presiune suplimentara pe consumul privat. Investitiile, altadata un motor al cresterii, sunt acum la pamant.

  • Perspectivele economiei Romaniei, urmatoarele 6 luni: Cele mai bune din Europa Centrala si de Est

    Perceptia expertilor financiari privind evolutia economiei Romaniei in urmatoarele sase luni s-a imbunatatit in decembrie, Romania devenind tara cu cele mai bune perspective din Europa Centrala si de Est (ECE), potrivit unui sondaj efectuat de institutul ZEW si grupul austriac Erste.

  • 25 de meserii de care trebuie sa fugi

    Lista meseriilor care au dat cei mai multi someri in Romania anului 2010 cuprinde profesii foarte variate, de la sudori, mecanici auto si electricieni, pana la contabili, ingineri mecanici si soferi, potrivit unui raport publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

  • Ce datorii au la banci cei care vor ramane fara case

    Firme si persoane fizice care au garantat imprumuturile cu propriile locuinte au luat sute de mii si milioane de euro de la banci. Money.ro a identificat cei mai mari datornici ai bancilor, ale caror bunuri au fost scoase la licitatie in luna decembrie a acestui an.

  • Romania va imprumuta cel putin 1 miliard de euro pe luna anul viitor

    Imprumuturile statului cresc vertiginos de la an la an, ratele de imprumut si dobanzile scadente in 2011 reprezentand 14 miliarde euro, cu 23% mai mult decat anul acesta. Ritmul in care statul roman s-a imprumutat in ultimii doi ani a dus la o dublare a datoriei publice guvernamentale, care, in 2011, va atinge 39,5% din PIB, in conditiile in care PIB-ul va avea o crestere prognozata de 1,5%, pana la 544 miliarde lei.

  • Ce imprumuturi au alesii care au votat ordonanta creditelor

    Cu toate ca unii dintre deputatii membri in Comisia de buget, finante si banci au credite in valoare si de sute de mii de euro, o treime dintre ei au lipsit de la votul pe Ordonanta 50/2010.