Arhiva » Decembrie 2010 » 16 Decembrie 2010

Toate stirile publicate in data de 16 Decembrie 2010 | 37 de inregistrari

  • Academia Catavencu a fost desemnat cel mai puternic brand din presa scrisa autohtona

    Academia Catavencu a fost desemnat de consumatori cel mai puternic brand din presa scrisa autohtona, la gala de premiere Superbrands 2010 care a avut loc in Capitala. "Performanta notabila tinand cont ca 2010 a fost, pentru print, cel mai greu an de dupa '89. Din pacate, din ce se vede, nu mai rau decit 2011", noteaza cei de la saptamanalul Academia Catavencu.

  • Sase ministere au primit 1,22 miliarde lei din Fondul de rezerva bugetara al Guvernului

    Guvernul a alocat miercuri 1,22 miliarde de lei din Fondul de rezerva bugetara pentru sase ministere: Ministerul Transporturilor, Ministerul Mediului, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerul Administratiei si Internelor, Ministerul Apararii Nationale si Ministerul Finantelor Publice, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean.

  • BNR: 40% din fondurile europene vor ramane in tara dupa accesare

    Iesirea din criza depinde de noi, de momentul in care vor fi corectate dezechilibrele pentru a fi credibili si a deveni parteneri viabili in relatia cu creditorii si investitorii, a declarat Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

  • Presedintele Basescu a promulgat Legea privind sistemul unitar de pensii publice

    Presedintele Traian Basescu a semnat, miercuri, decretul pentru promulgarea Legii privind sistemul unitar de pensii publice, a anuntat Administratia Prezidentiala. Curtea Constitutionala a Romaniei a decis miercuri ca prevederile acestei legi sunt constitutionale, respingand ca neintemeiate sesizarile depuse de parlamentarii PSD si PNL, dupa ce actul normativ fusese adoptat de legislativ saptamana trecuta.

  • Guvernul a alocat 1,2 miliarde lei pentru plata arieratelor statului catre operatorii economici

    O serie de ministere au primit, in urma sedintei de Guvern de miercuri, fondurile necesare pentru plata datoriilor pe care le au fata de operatorii economici care au avut contracte cu statul, o parte din suma fiind destinata si platilor pe care trebuie sa le efectueze primariile.

  • Ce s-ar intampla daca zona euro ar imploda

    Potrivit unui studiu realizat de ING Bank si publicat de The World, disparitia a zonei euro in 2011 ar avea ca rezultat cresterea somajului si o recesiune fara precedent pentru toate tarile, inclusiv Franta si Germania, scrie La Tribune.

  • Politele incheiate prin PAID sunt obligatorii dupa expirarea valabilitatii politelor facultative

    Persoanele care au incheiat o polita de asigurare facultativa a locuintei impotriva dezastrelor naturale trebuie sa incheie o polita de asigurare obligatorie numai la momentul expirarii valabilitatii politei facultative, au informat miercuri reprezentantii PAID.

  • Parlamentul European a adoptat bugetul UE pentru 2011

    Parlamentul European a adoptat miercuri, la Strasbourg, bugetul UE pentru 2011, care contine cele mai multe dintre prioritatile deputatilor europeni respectand in acelasi timp limitele stabilite de Consiliu, informeaza un comunicat de presa al PE.

  • BERD acorda Patria Credit un imprumut de 10 mil. euro pentru creditarea intreprinderilor mici

    Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) acorda un imprumut de 10 milioane euro catre Patria Credit IFN, pentru creditarea microintreprinderilor si a intreprinderilor mici, se arata intr-un comunicat emis miercuri de banca. Acest imprumut face parte din programul "Facilitatea de Microcreditare pentru Romania (RMCF)" si este co-finantat cu fonduri provenite de la Uniunea Europeana si de la Guvernul Romaniei.

  • Nokia si Yahoo anunta sute de conciedieri in 2011

    Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, va concedia 800 de angajati in Finlanda, anul viitor. Unii lucratori ar putea primi pachete compensatorii pe durate de 5 pana la 15 luni. Altii, s-ar putea transfera in cadrul companiei. Nokia a luat aceasta decizie dupa negocieri de cateva saptamani cu sindicatele.

  • Ce locuinte scumpe au mai cumparat bucurestenii pe final de an

    Doua dintre cele mai mari tranzactii realizate pe final de an de catre agentiile imobiliare din Bucuresti au fost cu vile in zonele Cotroceni si Unirii, pe care cumparatorii au fost dispusi sa plateasca in jur de 350.000 de euro pentru a face sarbatorile de iarna in "casa noua", arata datele agentiilor imobiliare.

  • Viorel Stefan: Guvernul a gresit pentru ca a tratat cu superficialitate opinia BNR

    Presedintele Comisiei pentru buget-finante-banci din Camera Deputatilor a explicat pentru "Financiarul" ca, daca Executivul ar fi luat in seama observatiile Bancii Centrale, probabil ca Ordonanta 50 ar fi fost mai bine gandita si multe dintre actualele probleme ar fi putut fi evitate

  • Romania si Bulgaria au avut si in 2009 cel mai mic PIB/locuitor din UE

    Romania si Bulgaria au avut, in 2009, un PIB/locuitor exprimat in paritatea puterii de cumparare standard (PPS) mai mic cu 50 pana la 60 la suta fata de media din Uniunea Europeana, potrivit unei estimari revizuite publicata, miercuri, de Oficiului European de Statistica (Eurostat).

  • Sursele de venit ale Fondului de Mediu au fost suplimentate de catre Guvern

    Guvernul a decis ca veniturile la Fondul de Mediu sa fie suplimentate prin impunerea de noi taxe asupra operatorilor economici care genereaza deseuri, taxe ce vor permite finantarea unor programe derulate din acest fond. Aceasta decizie a fost materializata sub forma unei ordonante de urgenta a Guvernului.

  • Unicredit: In Romania exista riscuri privind expunerea fata de bancile elene

    "In privinta riscului retragerii fluxurilor financiare de catre bancile din tarile de la marginea zonei euro, exista anumite zone de risc, concentrate in jurul Greciei'' Romania are a doua mare expunere fata de bancile elene, respectiv 13,7%, dupa Turcia (17,6%)

  • Reguli noi pentru vigneta si RCA

    Societatile de asigurare sunt obligate sa numeroteze vigneta care insoteste asigurarea de raspundere civila auto RCA si de a inscrie numarul acesteia si pe polita. Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a luat aceasta decizie dupa ce institutia a primit mai multe plangeri cu privire la comercializarea de polite RCA false.

  • BNR:Tarile mari precum Romania sunt mai expuse socurilor externe, este bine sa adopte moneda euro

    Prim-viceguvernatorul BNR a precizat ca exista un grad de deschidere al economiei. "Fluxurile comerciale sunt la un nivel ridicat, oferind astfel o premisa buna", a spus Georgescu, care a adaugat ca sectoarele industriale, sectoarele economice in general, trebuie sa fie conexate la un nivel cat mai apropiat de cel din tarile dezvoltate care au aderat la moneda euro.

  • Raiffeisen: dobanzi mai mari pentru clientii cu conturi de salarii

    Banca incearca sa stimuleze economisirea in perioada sarbatorilor de iarna platind dobanzi mai mari clientilor cu conturi de salarii Si pensii. Acestor clienti Raiffeisen le plateSte dobanzi cu un punct procentual mai mari decat cele standard pentru depozitele in lei constituite pe 12 luni. In cazul depozitelor in euro, dobanzile remunerate sunt cu 0,5 puncte mai mari decat cele standard.

  • Comisia de buget, finante: ANPC nu poate suspenda activitatea unei banci

    Comisia de Buget, Finante si Banci din Camera Deputatilor a adoptat astazi un amendament pentru modificarea articolului 89 din OUG 50/2010 privind creditele acordate populatiei. Acest amendament precizeaza ca Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) nu poate suspenda activitatea de creditare a bancilor.

  • Clientii bancilor vor contesta aplicarea OUG 50 la Curtea Constitutionala

    Clientii nemultumiti ai bancilor vor sa apeleze la parlamentari sau Avocatul Poporului pentru a contesta la Curtea Constitutionala decizia deputatilor din Comisia de Buget in legatura cu aplicarea ordonantei privind creditele doar la contractele semnate dupa intrarea in vigoare a actului normativ, scrie Mediafax.

  • Numarul angajatilor din Romania, in cadere libera

    Incepand din 2009, numarul total al salariatilor din Romania a scazut cu 645.000 de persoane, conform Institutului National de Statistica. Aproximativ trei din patru romani care si-au pierdut slujba in aceasta perioada provin din mediul privat. Astfel, de la inceputul anului trecut, numarul de salariati al companiilor autohtone a scazut cu 470.000.

  • Avantajele si dezavantajele refinantarii creditelor

    Reducerea veniturilor, scaderea dobanzilor la minimele ultimilor trei ani si aprecierea monedelor straine i-au determinat pe romanii care au contractat in special credite denominate in euro si franci elvetieni sa-si refinanteze datoriile. Mai ales ca OUG 50 limiteaza la maximum 1% comisionul de rambursare anticipata pentru creditele cu dobanda variabila.

  • Moneda nationala se depreciaza joi pana la un curs de referinta de 4,2953 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat joi un curs de referinta de 4,2953 lei/euro, in crestere cu 0,17% fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a castigat teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 3,2441 lei/dolar. Cursul BNR de miercuri a fost de 4,2878 lei/euro.

  • Bursa de la Bucuresti a deschis sedinta de joi pe rosu

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au deschis pe rosu sedinta de tranzactionare de joi, cu pierderi cuprinse intre 0,02% si 0,54%, cel mai afectat fiind indicele BET, al celor mai lichide zece titluri de la Bursa.

  • Ialomitianu: Cel putin 20% dintre angajatii Ministerului de Finante ar trebui sa plece

    Ministrul Finantelor Publice (MFP), Gheorghe Ialomitianu, a declarat miercuri seara. la B1 TV, ca peste 20% dintre cei 32.000 de angajati ai ministerului ar trebui sa plece in urma unui proces de restructurare. Ministrul Finantelor a mai spus ca este nevoie de o reducere a personalului si din Trezorerie, pentru ca trebuie introdus sistemul electronic de incasari si de plati.

  • Piratarea muzicii este in crestere, cu daune de miliarde pentru industrie

    Fenomenul piratarii muzicii, in special prin descarcari ilegale de pe internet, este in crestere, provocand in ultimul an, numai in Marea Britanie, pierderi de un miliard de lire sterline pentru industria de profil si pentru comercianti, potrivit BBC. Tot in Marea Britanie, in 2009, circa 1,2 miliarde de melodii au fost descarcate ilegal de pe internet, conform unui studiu dat publicitatii de British Recorded Music Industry (BPI).

  • Romania a avut in T3 a doua crestere a costurilor orare cu forta de munca din UE, de 6,3%

    Costurile totale pentru o ora de munca in Romania au crescut in cel de-al treilea trimestru din 2010 cu 6,3% fata de perioada similara din 2009, fiind al doilea ritm de crestere din Uniunea Europeana (UE), dupa Bulgaria, arata datele publicate joi de Eurostat.

  • Aproape 187.000 de autoturisme au fost casate prin programul Rabla

    Numarul autoturismelor casate pana acum prin Programul Rabla este de 186.854, fiind achizitionate ulterior 59.550 de masini noi, dintre care 24.656 din industria autohtona, potrivit bilantului Ministerului Mediului si Padurilor pe 2010, facut public joi. Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat ca, pana la urma, prin Programul Rabla vor fi acordate anul viitor trei tichete pentru achizitionarea unui autoturism nou, a cate 3.800 lei fiecare, si nu patru, cat anuntase recent ca are in vedere.

  • Romania a avut in luna noiembrie cea mai mare inflatie anuala din UE, de 7,7%

    Romania a inregistrat in noiembrie o rata anuala a inflatiei de 7,7%, cea mai mare din Uniunea Europeana (UE), in conditiile in care media la nivelul UE a fost de 2,3%, arata datele publicate joi de Eurostat. Pe urmatoarele locuri intre tarile cu o inflatie ridicata s-au clasat Estonia, cu 5% si Grecia, cu 4,8%, potrivit datelor biroului european de statistica.

  • Libra Bank si-a marit pierderile in 2009 la 4,7 mil. €

    Libra Bank, controlata de fondul de investitii NCH Broadhurst, a raportat pentru anul trecut o pierdere neta de 19,7 milioane de lei (circa 4,7 milioane de euro), in crestere de aproximativ 30 de ori fata de rezultatul negativ inregistrat in 2008.

  • Allianz: Un client cere, pe RCA, o despagubire de 10 mil. lei

    Pe piata romaneasca se manifesta o tendinta de crestere a cererilor de despagubire pentru daune morale si vatamari corporale rezultate in urma accidentelor auto, ceea ce pune presiune pe cresterea tarifelor politelor de raspundere civila auto, spune Rangam Bir, directorul general al Allianz-Tiriac, a doua companie din piata asigurarilor dupa volumul primelor brute subscrise.

  • Groupama lanseaza primul produs de asigurari de viata

    Groupama, ocupanta locului al patrulea in clasamentul general al companiilor de asigurari, a lansat o asigurare de viata de tip unit-linked (cu componenta investitionala), acesta fiind primul sau produs pe segmentul asigurarilor de viata.

  • Raiffeisen plateste dobanzi maxime de 8% la lei si 3,5% la euro pentru clientii care incaseaza salariul prin banca

    Pentru fidelizarea clientilor care isi incaseaza salariile sau pensiile prin banca, Raiffeisen a marit cu un punct procentual dobanzile la depozitele la termen in lei pe un an, iar la euro cu jumatate de punct pentru sumele depuse pe 6 si 12 luni. Pentru depozitele de peste 40.000 de lei cu scadenta la un an dobanda ajunge la 8% pe an - unul dintre cele mai ridicate niveluri de pe piata.

  • UniCredit: Romania nu va adopta euro mai devreme de 2019

    Romania ar putea sa intre in zona euro cel mai devreme in 2019, cu patru ani mai tarziu fata de tinta oficiala si in urma unor tari ca Bulgaria, Cehia, Polonia sau Ungaria. Intrarea tarii in mecanismul de schimb valutar (ERM II), anticamera adoptarii euro, ar urma sa aiba loc in 2017, arata un studiu al grupului italian UniCredit.

  • BNR: Bancile modifica greu dobanzile la credite in lipsa concurentei

    Bancherii isi permit sa ajusteze lent dobanzile la creditele noi pentru ca cererea din partea clientilor nu este foarte dependenta de pret, in conditiile in care nici nu exista alternative de finantare de la alte tipuri de institutii financiare, arata un studiu publicat de BNR.

  • Cand va fi gata autostrada care va lega Marea Neagra de granita cu Ungaria

    In ultimele zile, autoritatile au tot anuntat licitatii pentru mai multe portiuni ale autostrazii de pe coridorul IV pan-european. Money.ro va prezinta situatia la zi, cu termene de finalizare si costuri, a fiecarui tronson din autostrada care va traversa Romania, de la Constanta la Nadlac.

  • Ce a mai ramas bun din OUG 50 pentru clientii bancilor

    Chiar daca, in comisie, parlamentarii au restrans prevederile ordonantei la contractele de credit ce vor fi semnate in viitor, clientii cu credite in derulare beneficiaza de cateva prevederi favorabile. Pana la sedinta din 8 decembrie, discutiile pe seama textului de lege s-au purtat dupa principiul ca sub incidenta legii vor intra si contractele de credit in desfasurare.