Arhiva » Aprilie 2011 » 27 Aprilie 2011
Toate stirile publicate in data de 27 Aprilie 2011 | 48 de inregistrari
-
Csibi Barna risca sa fie demis pentru ca nu s-a prezentat la noul loc de munca
"Nu s-a prezentat la noul loc de munca, astfel ca maine (miercuri, n.r.) voi sesiza Comisia de Disciplina. Cred ca pana la finele saptamanii se va intruni Comisia, care va decide ce sanctiune va primi, fiind posibila chiar demiterea din functie", a declarat marti pentru NewsIn presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sorin Blejnar.
-
Bugetul general a inregistrat in primele trei luni un deficit de 1% din PIB, la 5,2 mld. lei
Astfel, veniturile incasate la bugetul general consolidat au fost in suma de 41,6 miliarde lei, cu 8,3% mai mari fata de anul precedent, in principal ca urmare a cresterii incasarilor din taxa pe valoare adaugata (35,9%), accize (20,4%), si a veniturilor nefiscale (5,9%).
-
BNR nu vrea dobanzi prea mari la lei, chiar daca inflatia e ridicata
Banca Nationala a intervenit vineri pe piata monetara pentru a calma dobanzile interbancare injectand aproape 866 mil. lei printr-o operatiune repo pe cinci zile (lichiditati contra titluri de stat) la care au participat sase banci. BNR a utilizat astfel dobanda de politica monetara de 6,25% in a treia operatiune de acest tip realizata in 2011.
-
Mihai Tanasescu: Amanarea aderarii la euro e corecta, o pregatire atenta a procesului e necesara
Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat marti ca amanarea aderarii la euro este "corecta", deoarece economia trebuie sa se restructureze si sa devina competitiva, dar ca procesul adoptarii monedei europene trebuie sa continue.
-
Petrolistii se intorc la profitul urias din 2008
Pretul ridicat al petrolului va aduce castigurile din acest trimestru ale companiilor petroliere aproape de nivelurile de dinaintea declansarii crizei mondiale. ExxonMobil, cea mai mare companie petroliera din lume, ar putea anunta un profit in crestere cu 50%, iar Chevron si ConocoPhilips cu o treime mai mare.
-
Investitorii straini au ajutat Finantele sa se imprumute la randamente sub rata inflatiei
Ministerul Finantelor a atras de la inceputul acestui an 21,2 miliarde de lei prin emisiuni de titluri de stat, cu 3 miliarde de lei peste valoarea programata. Succesul a fost asigurat de apetitul investitorilor straini pentru certificatele de trezorerie pe termen scurt. In schimb, licitatiile cu obligatiuni de stat pe termen lung, grevate de o plafonare a randamentelor la maximum 7,4%, nu au adus rezultatele estimate.
-
Gherghina (MFP): Inflatia ar putea amana intrarea Romaniei in ERM II
Inflatia ar putea amana intrarea Romaniei in mecanismul european al ratelor de schimb - ERM II, iar aceasta este o conditie esentiala pentru aderarea la zona euro, a declarat, marti, pentru Agerpres, secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Gheorghe Gherghina.
-
Bursa de la Bucuresti a inchis sedinta de marti pe rosu
Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis pe rosu sedinta de tranzactionare de marti, cu pierderi cuprinse intre 0,31% si 0,67%, cel mai afectat fiind indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa. Rulajul actiunilor listate la BVB era de 12,63 milioane lei (3,10 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Fondul Proprietatea (FP), de 2,42 milioane lei, cotatia lor scazand cu 0,17%, la 0,5790 lei/actiune.
-
BERD si-a majorat capitalul social cu 50%, la 30 de miliarde de euro
Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a anuntat marti ca si-a majorat capitalul social cu 50%, de la 20 la 30 de miliarde de euro, punand astfel in practica hotararea Consiliului Guvernatorilor din mai 2010, de la Zagreb. Masura vizeaza cresterea investitiilor BERD in urmatorii cinci ani, pentru a sprijini tarile europene afectate de cea mai grava recesiune de la caderea comunismului.
-
Elena Udrea: Romania a inregistrat o crestere a numarului de turisti straini in primul trimestru din acest an
Romania a inregistrat o crestere a numarului de turisti straini in primul trimestru al anului in curs, dar si la sfarsitul ultimului trimestru al anului 2010, a anuntat, marti, la Ploiesti, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea. In acest context, ministrul a subliniat ca este nevoie ca Romania sa investeasca in promovarea turistica, atat pe piata interna, cat si pe cea externa.
-
Premierul Emil Boc spune ca verificarile Eurostat nu pun niciun fel de probleme Romaniei
Premierul Emil Boc a declarat, marti, la Brasov, ca verificarile pe care Eurostat le-a cerut in ce priveste deficitul bugetar si datoria publica nu ridica niciun fel de probleme Romaniei si ca acestea sunt verificari normale, legate o serie de raportari ale CFR Infrastructura si Termoelectrica.
-
Sony lanseaza primele sale tablete
Sony va lansa doua computere tableta, care vor functiona pe baza sistemului de operare Android 3.0 "Honeycomb", in toamna acestui an. Prima tableta, care poarta numele de cod S1, va fi "optimizata pentru divertisment", in timp ce a doua, S2, se va concentra pe comunicatii mobile, pe langa divertisment, potrivit oficialilor companiei japoneze, relateaza Cnet.
-
Fondurile de pensii private cresc investitiile in actiuni si obligatiuni
Acestea au plasat in cele doua instrumente financiare in T1 aproximativ 308 mil. euro, in urcare cu 48% fata de T1/2010 Potrivit CSSPP, rezultatul din administrarea activelor a fost in primul trimestru din 2011 de 119,06 mil. lei Fondurile de pensii private, atat cele obligatorii, cat si cele facultative, au investit in primul trimestru al anului 1,3 miliarde de lei (308,2 milioane de euro) in actiuni si in obligatiuni corporative, cu 48,3% mai mult decat in perioada similara din 2010.
-
Egiptul discuta cu FMI si Banca Mondiala pentru obtinerea de imprumuturi
'Suntem in mijlocul negocierilor cu FMI pentru un imprumut de 3-4 miliarde de dolari si cu Banca Mondiala pentru un imprumut de aproximativ 2,2 miliarde de dolari', a declarat presei Samir Radwan la sfarsitul unei intalniri cu oamenii de afaceri kuweitieni. In plus, Samir Radwan a mai anuntat ca Egiptul va cere imprumuturi in valoare de 100 de milioane de dolari de la Fondul kuweitian pentru dezvoltarea economica araba.
-
Cum si-a dublat profitul BVB in primele trei luni
Profitul operational al BVB a crescut cu 127% in primele 3 luni din 2011 ajungand la 3 milioane lei. Anul trecut bursa a avut in primul trimestru un profit operational de 1,32 milioane lei. Avansul profitului s-a datorat cresterii cifrei de afaceri a BVB cu 34% in primul trimestru din 2011, pana la aproape 6,00 milioane lei si a scaderii cu 4,7% a cheltuielilor operationale, sub 3 milioane lei. Insa profitul net a coborat cu 11%, pana la 2,2 milioane lei.
-
Gigacaloria explodeaza
A mai trecut cu chiu, cu vai inca o iarna, iar autoritatile pot rasufla usurate: sistemele centralizate de incalzire din marile orase nu s-au prabusit in mandatul lor. Dar nici departe nu suntem. Anul trecut, in luna mai, presedintele Traian Basescu anunta ca subventiile acordate de Guvern si primarii pentru incalzire vor fi eliminate, iar autoritatile vor acorda subventia tintit, numai celor care au nevoie din cauza conditiilor sociale
-
Bancile se bat pe clientii vechi
Mai bine de jumatate din portofoliile brokerilor de credite sl reprezinta refinantarile, spune directorul Kiwi Finance, Anca Bidian. Potrivit acesteia, ponderea a scazut de la 70% cat era in 2010 pe fondul cresterii intermedierii de credite ipotecare noi (20% in portofoliu fata de 6% la finele anului trecut)
-
De ce nu este buna amanarea restructurarii datoriilor din zona euro?
Restructurarea datoriilor celor trei tari din zona euro care primesc ajutor financiar din partea Uniunii Europene si a Fondului Monetar International, adica Grecia, Irlanda si Portugalia, va avea efecte profunde asupra uniunii monetare si ar putea pune in pericol supravietuirea sa, potrivit analistilor internationali.
-
Compania Ford a obtinut un castig-record
Constructorul auto american Ford a inregistrat in primul trimestru din acest an un profit net de 2,6 miliarde de dolari, rezultatul fiind cel mai bun din ultimii 13 ani pentru perioada ianuarie-martie. Profitul constructorului auto a crescut de la 2,09 miliarde de dolari in ianuarie-martie 2010, potrivit publicatiei "Wall Street Journal". Ford a profitat de revenirea cererii, in special in SUA, pe fondul revitalizarii economiei.
-
Banca ungara MKB vrea sa vanda in 2013 subsidiara din Romania, MKB Romexterra
"Pe baza strategiei de exit, MKB intentioneaza sa-si vanda participatia pe care o detine la MKB Romexterra Bank in 2013", se mentioneaza in raportul bancii. Reprezentantii MKB estimeaza venituri incasate in urma acestei tranzactii de pana la 2,39 miliarde forinti.
-
Ce aduce nou programul Prima Casa 4
Aproape oricine poate intra in ultima editie a programului "Prima Casa", care teroretic ar trebui sa devina activa de saptamana aceasta. Plafonul de varsta de 35 de ani a fost eliminat, iar cei care au locuinte mai mici de 50 de metri patrati si vor sa-si cumpere unele mai mari pot intra in program. De asemenea, nu mai conteaza daca beneficiarul a detinut anterior o o locuinta, chiar mai mare de 50 de metri patrati. Daca a vandut-o, poate cumpara alta.
-
Care sunt cele mai indatorate tari din UE. Vezi unde e Romania
Grecia, Italia si Belgia sunt tarile care au incheiat anul 2010 cu cele mai mari datorii ale guvernelor, potrivit datelor publicate astazi de Eurostat, biroul de statistica al Uniunii Europene. Datele tin cont de dimensiunea tarilor si a bugetelor, datoria guvernentala fiind raportata la produsul intern brut (PIB).
-
Companiile auto si fabricile de bere au iesit din criza: fac mii de angajari
Apar fabrici noi de plastic, iar altele din domeniul auto isi dubleaza numarul de salariati. Se cauta insa oameni si in domenii mai putin cunoscute: pasionati de jocuri, de exemplu, sau degustatori de vinuri. Aproape orice hobby poate fi transformat intr-un job, daca te si pregatesti putin.
-
Petrom a aprobat pentru acest an investitii de circa 4,9 miliarde lei, asemanatoare celor din 2010
Petrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a aprobat in cadrul Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor (AGOA) de marti investitii pentru acest an de circa 4,9 miliarde lei, asemeni celor din 2010, cea mai mare parte vor fi facute in sectorul de explorare si productie.
-
Standard & Poor's a retrogradat perspectiva ratingului Japoniei
Standard & Poor's (S&P) a revizuit ca negativa perspectiva de rating privind datoria Japoniei, ca urmare a eforturilor de reconstructie a tarii, care vor genera cresterea nivelului datoriilor, relateaza BBC News. Potrivit agentiei de rating, costul reconstructiei in urma cutremurului urmat de tsunami, din 11 martie, ar putea depasi 50.000 de milioane de yeni (612 miliarde dolari), Japonia inregistrand cea mai mare datorie dintre tarile industrializate.
-
Asigurare de viata unit-linked cu profit garantat
Generali Asigurari a lansat o noua asigurare de tip unit-linked denumita GaranT. Pe langa beneficiul protectiei, oferit de o asigurare de viata, produsul garanteaza asiguratului, la maturitatea politei, cea mai mare valoare a unei unitati de fond inregistrata pe toata perioada derularii contractului. Astfel, clientii sunt protejati de posibile variatii negative ale fondurilor de investitii, in special in apropierea maturitatii contractelor. Primele de asigurare pot fi platite integral sau periodic, respectiv anual, semestrial sau trimestrial.
-
Peste 3.600 de persoane s-au accidentat anul trecut la locul de munca in Romania - studiu
Firmele romanesti cheltuie cu 50% mai putin pe echipamente de protectia muncii decat companiile din Cehia, conform statisticilor Inspectiei Muncii, citate de compania Renania, si totodata peste 3.600 de persoane s-au accidentat anul trecut la locul de munca in Romania.
-
FMI considera ca datele transmise de Romania la Eurostat sunt corecte
Fondul Monetar International nu are nicio indoiala fata de corectitudinea datelor transmise de Romania Biroului Statistic al Uniunii Europene - Eurostat - referitoare la deficitul bugetar pe anul trecut, a declarat, miercuri, reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, pentru postul de radio RFI.
-
Ce vor face SIF-urile fara combustibilul emotional BCR?
Actionarii SIF Moldova nu au putut decide in AGA vanzarea actiunilor BCR pentru ca nu a fost cvorum. Trendul pozitiv al cotatiei SIF2, impulsionat de asteptarile initiale ale investitorilor pentru fructificarea participatiilor la banca, da semne de slabiciune
-
Nerezidentii au depozite pe termen mediu si lung de 8,4 mld. euro in bancile locale
Bancherii straini au pompat fonduri suplimentare pentru filialele locale. Soldul depozitelor pe termen mediu (1-5 ani) si lung (peste 5 ani) ale nerezidentilor a ajuns la un nou varf istoric in februarie, de 8,4 mld. euro. Depozitele reflecta de fapt finantarile atrase de bancile locale de la actionari.
-
Romania a avut in februarie cel mai mare declin lunar al comenzilor noi in industrie din UE, de 4,7%
Romania a inregistrat in februarie cel mai mare declin al comenzilor industriale noi fata de luna precedenta, de 4,7%, in timp ce, fata de februarie 2010 s-a consemnat o crestere de 24,5%, a anuntat miercuri Eurostat. Comenzile industriale noi de pe ansamblul blocului comunitar au avansat in februarie cu 1,2% fata de ianuarie, iar cele din zona euro cu 0,9%.
-
BCR incurajeaza creditarea in moneda nationala
'BCR incurajeaza creditarea in lei, atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice. Cel mai sanatos este sa acorzi un credit in moneda in care cel care acceseaza creditul are venituri. Motivul pentru care creditele in valuta isi pastreaza atractivitatea este diferentialul de dobanda semnificativ fata de creditele in lei', au afirmat reprezentantii BCR.
-
Coalitia va analiza vineri programul de convergenta pentru zona euro
Miercuri, coalitia a luat in discutie programul de convergenta pentru aderarea Romaniei la zona euro, insa decizia finala va fi luata vineri, intr-o noua reuniune a coalitiei, ce va incepe la ora 10. Tot vineri, este posibil ca primul-ministru Emil Boc sa convoace o sedinta extraordinara a Guvernului prin care sa fie confirmata decizia coalitiei, iar programul de convergenta al Romaniei sa fie adoptat oficial si sa fie transmis ulterior la Bruxelles.
-
Portughezii de la Millennium si-au marit personalul cu 4%
Millennium Bank, un jucator de talie mica pe plan local controlat de unul dintre cele mai mari grupuri financiare portugheze, a reluat angajarile anul trecut, marind numarul salariatilor cu 31 de persoane, pana 731 de salariati. Exprimata in procente, cresterea a fost de 4,4%, potrivit raportului bancii-mama, Millennium BCP.
-
Vrei o casa la malul marii? Vezi cati bani trebuie sa scoti din buzunar
Pentru ca se apropie cu pasi repezi sezonul estival, probabil ca multora le este gandul deja la mare. In ciuda faptului ca litoralul autohton nu ofera cele mai bune servicii, mai sunt romani care isi doresc sa aiba o casa undeva la mare. Fie ca este vorba numai de o casa de vacanta, fie ca va doriti sa va mutati permanent aproape de Marea Neagra, trebuie sa stiti ca ofertele sunt dupa toate gusturile si dupa toate buzunarele.
-
Creditul neguvernamental a scazut in martie cu 1,3% fata de luna precedenta, la 203,95 mld. lei
Valoarea creditelor acordate de banci populatiei si firmelor a scazut in martie cu 1,3% fata de nivelul din februarie, la 203,95 miliarde lei, iar in ritm anual a avansat cu 2,3%, potrivit datelor prezentate miercuri de Banca Nationala a Romaniei (BNR). Pe segmente, creditarea in lei a crescut cu 0,1%, pana la 77 miliarde lei, in timp ce imprumuturile in valuta s-au diminuat cu 2,1%, la echivalentul a 126,95 miliarde lei, potrivit BNR.
-
Moneda nationala se depreciaza miercuri pana la un curs de referinta de 4,0767 lei/euro
Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,0767 lei/euro, cu 0,08% mai mare fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,7788 lei/dolar. Cursul BNR de marti a fost de 4,0735 lei/euro.
-
Industria auto, pe punctul de a sparge pragul de 9 miliarde euro
Cifrele ACAROM demonstreaza ca industria auto romaneasca este un important vector de crestere economica. Atragerea investitiilor straine este determinanta pentru soarta acestui sector.
-
Cojocaru (Volksbank): Expunerea grupului Volksbank pe Romania este de 3,52 miliarde euro
Expunerea grupului Volksbank pe Romania este de aproximativ 3,52 miliarde euro, din care 320 milioane euro in titluri de stat, a declarat miercuri vicepresedintele Volksbank Romania, Lucian Cojocaru. El a declarat ca din finantarea de la Viena, aproximativ 2,5 miliarde euro sunt credite, 320 milioane titluri de stat, iar rezervele minime obligatorii sunt de aproximativ 700 milioane euro.
-
In ce sectoare sunt falitii nostri?
5.000 de firme au intrat in insolventa in primele trei luni ale anului, segmentul cu cele mai mari probleme fiind comertul cu amanuntul. Coface: Intensificarea agresiva a concurentei in acest sector este probabil sa genereze si o crestere a insolventelor. Sectorul constructiilor a inregistrat o majorare constanta a numarului de insolvente.
-
CEO Generali pensii: Pentru o economisire relevanta este necesara o contributie relevanta
Despre precuparile actuale ale administratorilor de pensii private, intr-un interviu cu Ioan Vreme, CEO, Generali Pensii. Motoarele industriei de pensii lucreaza la capacitate maxima pentru a solutiona problemele de detaliu care inca mai exista, pentru a construi solutiile de viitor, pentru a consolida pas cu pas increderea participantilor.
-
Depozitele bancare au scazut cu 0,5% in martie fata de luna anterioara, la 171,40 mld. lei
Depozitele in lei si valuta ale populatiei si firmelor din Romania au inregistrat in martie un declin de 0,5% fata de luna precedenta, la 171,40 miliarde lei, dupa ce depozitele in lei ale rezidentilor au ramas la acelasi nivel, iar cele in valuta au scazut cu 1,5%, potrivit datelor BNR.
-
BCR acorda 23 mil euro grupului Martifer pentru dezvoltarea unui proiect de energie eoliana de 42 MW
"Este o tranzactie de referinta pentru BCR. Proiectele de energie regenerabila contribuie direct la protectia mediului, sustin securitatea energetica si promoveaza dezvoltarea infrastructurii energetice. Energia regenerabila are un potential imens pe care ne-am dori sa il finantam. Romania ar putea deveni lider regional in sectorul energiei, in special in energia regenerabila, a declarat Vicepresedinte Corporate al BCR, Wolfgang Schoiswohl.
-
Cat valoreaza resursele de aur si argint ale Romaniei
In ultimii 10 ani, valoarea zacamintelor de aur a crescut de sase ori, iar a celorde argint - de 12 ori. De la inceputul lunii aprilie, aurul a atins maxime istorice de zece ori. Pretul aurului a trecut pragul de 1.500 dolari pe uncie, in timp ce argintul a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimii 31 de ani - 46 dolari pe uncie.
-
Nokia inchide centrul de cercetare de la Cluj si concediaza 120 de angajati
Nokia, filiala locala din Romania, inchide centrul de cercetare si dezvoltare din Cluj si renunta la cei 120 de salariati. Cei aproape 4.000 de angajati ai fabricii Nokia din comuna Jucu nu vor fi afectati de aceasta concediere. Producatorul de telefoane mobile Nokia a anuntat ca va desfiinta 4.000 de locuri de munca, masura care face parte din planul de reorientare a companiei catre productia de smartphone-uri, relateaza BBC News.
-
Senat: Proiectul de lege privind taxa de solidaritate impusa bancilor, respins
Senatorii au respins, miercuri, propunerea legislativa prin care bancile ar fi trebuit sa vireze anual, pe o perioada de trei ani, o taxa de 2,5% din profitul net realizat la bugetul asigurarilor sociale de stat. Propunerea legislativa, initiata de mai multi senatori PDL, a fost respinsa, 15 senatori votand in favoare, iar impotriva 32. S-au inregistrat, totodata, 15 abtineri de la vot.
-
Ce oferte de angajare au bancile din Romania. VEZI orase si posturi
Numarul joburilor vacante in sistemul bancar din Romania depaseste 800 de posturi in momentul de fata, potrivit site-urilor de recrutare. Cele mai multe oferte de angajare in bancile din Romania sunt pentru consilieri clienti, ofiteri vanzari, manageri de produs si specialisti IT.
-
Cat de mare este 'cel mai mic' salariu dintr-o banca?
Cel mai mic salariu platit in Romania de banca portugheza Millennium Bank este de 2,3 ori mai mare decat salariul minim pe economie, se arata in raportul anual pe 2010 al grupului bancar. La nivelul anului trecut, salariul minim pe economie s-a ridicat la 600 de lei, deci valoarea minima platita de banca portugheza angajatilor romani a fost 1.380 lei.