Arhiva » Aprilie 2011 » 06 Aprilie 2011

Toate stirile publicate in data de 06 Aprilie 2011 | 53 de inregistrari

  • Mihai Ionescu (ANEIR): Exporturile romanesti nu vor rezista in cazul unei aprecieri bruste a leului

    Exporturile romanesti vor rezista la o eventuala apreciere a monedei nationale, chiar in cazul unui curs de 3,6-3,8 lei pentru un euro, daca aceasta se va realiza printr-un proces lent, si nu unul abrupt, cum s-a intamplat in ultima perioada, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al ANEIR.

  • Afla ce poti vedea anul acesta la Targul International de Energii Regenerabile

    Evenimentul, organizat in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Microhidroenergie (ROSHA), Asociatia Patronala Surse Noi de Energie (SUNE) si Institutul National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), cuprinde atat Conferinte pe teme energetice de actualitate cat si o expozitie cu participare internationala.

  • CEC Bank isi majoreaza capitalul social cu 52,9 milioane lei, la 1,047 miliarde lei

    Astfel, Adunarea Generala a Actionarilor din 5 aprilie a aprobat rezultatele financiare ale CEC Bank pe anul 2010 si a decis majorarea capitalului social al bancii cu suma de 52,9 milioane lei (49,9 milioane lei din profitul anului 2010 si 3 milioane lei din reevaluarea unor terenuri pentru care banca a obtinut titlurile de proprietate).

  • Falimentul Portugaliei, o chestiune de timp

    Costurile la care Portugalia poate accesa imprumuturi din pietele financiare internationale au sarit pana la un maxim de 10 procente (dobanda), pe fondul cresterii temerilor cu privire la necesitatea unei interventii internationale pentru a salva economia portugheza de la faliment.

  • Concurenta a propus Ministerului Sanatatii modificarea legislatiei privind medicamentele compensate

    Consiliul Concurentei a finalizat raportul investigatiei pentru analizarea pietei distributiei angro de medicamente din Romania si,in urma analizarii cadrului national de reglementare, autoritatea de concurenta a propus Ministerului Sanatatii modificarea legislatiei privind medicamentele compensate.

  • Tata Motors analizeaza posibilitatea deschiderii unei fabrici la Cluj

    Constructorul indian de autovehicule Tata Motors ia in calcul realizarea unei investitii in Parcul Industrial Tetarom III din comuna Jucu, judetul Cluj, reprezentantii grupului avand o intalnire, in acest sens, cu conducerea Consiliului Judetean. "Am avut o intalnire in cadrul careia s-au discutat diverse aspecte pe care nu le pot face, insa, publice, fiind confidentiale. Este vorba despre o investitie pe care compania respectiva o analizeaza, nefiind luata o decizie.

  • Bursa de la Bucuresti a inchis incert sedinta de marti

    Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inchis incert sedinta de tranzactionare de marti, BET si ROTX inregistrand scaderi de 0,02%, respectiv 0,32%, in timp ce restul indicilor au crescut. Rulajul actiunilor listate la BVB era de 47,90 milioane lei (11,64 milioane euro) la finalul sedintei. Cea mai mare lichiditate a fost atrasa de titlurile Fondul Proprietatea, de 7,33 milioane lei, cotatia lor coborand cu 0,25%, la 0,6085 lei/actiune

  • GDF Suez: Gazele de import, mai scumpe cu 33% la iarna

    "In ipoteza optimista in care pretul barilului ar fi mentinut la nivelul actual, pretul la gazul de import ar depasi 160 lei/MWh (530 de dolari pe mia de metri cubi - n.r.) iarna viitoare, comparativ cu nivelul actual de 120 lei/MWh (400 de dolari pe mia de metri cubi - n.r.) si cu nivelul ultimei actualizari facute de ANRE de 79 lei/MWh", au aratat oficialii companiei.

  • Banca ruseasca Renaissance Capital isi va deschide un birou la Bucuresti

    Banca de investitii Renaissance Capital din Rusia, care conduce consortiul ce va intermedia listarea pe bursa a 9,84% din actiunile Petrom,vrea sa deschida un birou la Bucuresti care va oferi servicii de fuziuni si achizitii, consultanta in procese de privatizare si finantare pentru companii locale.

  • FP a cerut insolventa WTC pentru o creanta de 40 milioane euro

    Fondul Proprietatea a cerut la Tribunalul Bucuresti deschiderea procedurii de insolventa impotriva companiei World Trade Center (WTC) pentru o creanta istorica de 40 mil. euro. FP este actionar la WTC, cu o participatie de 19,9%. "Este un gest normal pe care actionarul l-a cerut pentru a se restructura creanta.

  • Nuclearelectrica va opri pe 6 mai reactorul 2 de la Cernavoda, timp de 25 de zile, pentru revizii

    Compania de stat Nuclearelectrica, al doilea producator de electricitate din Romania, va opri planificat Unitatea 2 a Centralei Nuclearo-Electrice de la Cernavoda, pe 6 mai, timp de 25 de zile, pentru revizii, potrivit datelor transmise de companie la solicitarea Agentiei NewsIn.

  • Actionarii Raiffisen vor alege doi noi membrii pentru Consiliul de Supraveghere

    "Pe 29 aprilie 2011 expira mandatele de membri ai CS pentru Herbert Stepic, Heinz Wiedner, Martin Gruell, Aris Bogdaneris si Peter Lennkh. Se propune AGA reconfirmarea in functie pentru Herbert Stepic, Martin Gruell si Peter Lennkh, precum si alegerea lui Karl Sevelda si Razvan Munteanu, pentru mandate de 4 ani", au declarat reprezentantii bancii.

  • Piata tablet PC-urilor, dominata de iPad, ajunge la aproximativ 50.000 de unitati

    Daca piata tablet PC-urilor este de asteptat sa creasca la fel de spectaculos precum voinicii din povesti, acest segment nu face exceptie nici in Romania. Jucatorii estimeaza ca vanzarile de tablet PC-uri vor ajunge anul acesta la aproximativ 50.000 de unitati, fiind unul dintre cele mai dinamice segmente ale pietei. In acord cu tendintele internationale, Apple domina aceasta piata si in Romania.

  • Cresterea salariilor in companii a compensat taierea de la stat

    Salariile din administratie si sanatate au fost cu 15% mai mici in februarie 2011 fata de februarie 2010, iar cele din educatie au fost cu 21% mai reduse, arata datele Institutului National de Statistica. Februarie este prima luna in care bugetarii au primit inapoi o parte din taierile salariilor cu 25% operate in iulie anul trecut. Salariul mediu net in administratie a fost de 1.800 de lei, in educatie - 1.300 de lei iar in sanatate - mai putin de 1.200 de lei.

  • Cetelem tinteste majorarea cu 25% a volumului de credite

    Cetelm Romania IFN, unul dintre principalii jucatori de pe piata locala a creditelor de consum, tinteste in acest an majorarea volumului de credite acordate cu 25% fata de 2010, cand avansul a fost de 29%. Volumul de credite acordate de Cetelem pe plan local a crescut anul trecut cu 29%, peste media de 10% inregistrata la nivelul pietei, iar pentru 2011 compania tinteste un avans de 25%.

  • Pascariu, UniCredit: Comertul nu se face de dragul comertului. Vrei sa vezi inapoi si banii

    Comertul exterior este un domeniu extrem de sensibil, care nu creste de la sine, iar in absenta unui sprijin al bancilor pentru cei care fac in mod curent operatiuni de acest gen, este foarte greu sa creasca, considera Dan Pascariu, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank.

  • Vanzarile rezidentiale: Sudul ieftin a castigat teren in fata nordului exclusivist

    Majoritatea dezvoltatorilor din zonele Berceni-Jilava-Vitan Barzesti sunt pe cale de a-si lichida stocurile de locuinte. Unu din trei investitori activi in sud a inceput sau pregateste noi investitii in segmentul rezidential ieftin. Nordul recolteaza ce a semanat, vanzari slabe in ansambluri scumpe, doar pe jumatate locuite.

  • Comertul exterior al Romaniei va creste cu 15% in 2011, la 91 miliarde euro - Unicredit Group

    "Romania a urmat trendul statelor din regiunea Europei Centrale si de Est in ceea ce priveste exporturile si importurile, fenomen care s-a regasit si in privinta relatiilor comerciale, existand o concentrare in zona a zece parteneri importanti, printre care s-au numarat Germania, Italia, Polonia si Rusia", a declarat, marti, reprezentantul Unicredit Group, Andrew England

  • Schimbari in conducerea CEC: doi vicepresedintii inlocuiti, un post de vicepresedinte desfiintat

    Statul a decis sa nu prelungeasca mandatul a doi vicepresedinti ai CEC Bank, Gheorghe Carabasan si Cristian Tudorancea, decizie care a fost aprobata astazi in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor. Astfel, din luna mai banca va avea un nou prim-vicepresedinte, Andrei Stamatian, care a ocupat anterior functia de presedinte al Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

  • Ford mizeaza pe dublarea vanzarilor in Romania

    Pe segmentul C, care detine cea mai mare pondere din vanzarile de autoturisme in Romania (circa 50% - 52.660 unitati livrate in 2010), Ford vine cu cea de-a treia generatie Focus, un model care beneficiaza de aproape toate tehnologiile intalnite in clasa premium avand un pret intre 16.000 euro cu TVA si 24.200 euro cu TVA.

  • Aprecierea leului nu va influenta semnificativ inflatia din martie, sustine Lucian Croitoru

    Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a declarat marti ca aprecierea cursului de schimb din ultima perioada nu va avea un impact semnificativ asupra inflatiei din luna martie, intrucat aprecierea monedei nationale are un efect redus asupra inflatiei.

  • Romanii, europenii cei mai saraci si plini de fite

    Desi criza nu atrecut, 89% dintre romani intentioneaza sa cheltuie mai mult in decursul acestui an, in timp ce doar 14% dintre acestia planuiesc sa-si mareasca soldul economiilor, arata studiul Observatoire Cetelem 2011. Acesta indica o diferenta notabila intre Europa de Est si cea de Sud.

  • Rata restantelor la credite a crescut de patru ori in ultimii doi ani, la 6,9%

    In primele doua luni, restantele creditelor de peste 20.000 de lei acordate de banci au inregistrat o crestere cu 1,2 mld. lei, pana la 16,2 mld. lei. Comparativ cu perioada similara de anul trecut, ritmul de crestere a scazut, in conditiile in care intarzierile la plata sporisera in ianuarie si februarie 2010 cu 1,6 mld. lei, pana la 9,4 mld. lei.

  • Romania vrea sa taxeze suplimentar bancile. Ce alte tari europene mai fac asta

    Bancile vor fi obligate sa cedeze o parte din profit catre bugetul de stat. Cel putin asa au stabilit senatorii care vor sa instituie o taxa de solidaritate pentru institutiile bancare, care au facut profit si pe timp de criza. Initiativa nu este deloc una noua, cel mai recent exemplu fiind cel al Ungariei.

  • Bidian, Kiwi Finance: Creditarea s-ar putea dezgheta in acest an

    Cererea de credite este dificil de masurat. Totusi, interogarile realizate de banci la Centrala Riscurilor Bancare reprezinta un indicator. Datele se refera la posibile imprumuturi noi pentru firme si populatie, in valoare de cel putin 20.000 de lei. In februarie, institutiile financiare au facut 92.000 de interogari pentru posibili debitori noi, in crestere cu 26% fata de luna precedenta.

  • Salariile romanilor sunt in scadere. Vezi profesiile prost remunerate

    In tot acest timp, pretul alimentelor a crescut, in medie, cu aproximativ 2%. Patronii firmelor de telecomunicatii au taiat serios din veniturile angajatilor. Lefurile au scazut cu aproape 10%. Si in asigurari, salariul mediu net a scazut de la 3.000 de lei la 2.700 de lei. Scadere importanta vedem si in domeniul extractiei de petrol si gaze naturale.

  • Comenzile noi din industrie au crescut in februarie cu 24,5% fata de luna similara din 2010

    Comenzile noi din industrie au avansat in februarie cu 24,5% fata de aceeasi luna din 2010, datorita cresterilor inregistrate la toate grupele industriale, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS). Astfel, comenzile noi din industria bunurilor intermediare au crescut cel mai mult in februarie, cu 35,9%, urmate de cele din industria bunurilor de capital (21,3%), industria bunurilor de folosinta indelungata (17,8%) si industria bunurilor de uz curent (8,8%).

  • Japonia urmeaza sa aloce un prim buget de urgenta de 35 de miliarde de dolari pentru reconstructie

    Guvernul nipon intentioneaza sa aloce pentru reconstructia tarii, pana la jumatatea lunii aprilie, un buget de urgenta de 3000 de miliarde de yeni (peste 35 de miliarde de dolari), fara a recurge la emiterea de titluri de stat, la o luna de la cutremurul devastator urmat de tsunami.

  • Heineken Romania raporteaza o crestere de 7% a cifrei de afaceri pentru anul 2010

    Heineken Romania raporteaza o crestere de 7% a cifrei de afaceri pentru 2010, comparativ cu 2009, ajungand la 1.124 milioane RON brut si la 934 milioane RON net si anunta ca, incepand cu luna aprilie, isi extinde portofoliul cu opt marci internationale.

  • Volksbank Romania a trecut pe pierdere in 2010, de 36 milioane euro

    Volksbank Rominia a inregistrat o pierdere inainte de impozitare de 36 milioane euro in 2010, fata de un profit de 51,7 milioane euro in anul anterior, a anuntat miercuri banca. Costul cu provizioanele s-au dublat in 2010 fata de anul precedent, reprezentand principalul motiv pentru pierderile inregistrate, de la 69,8 milioane euro in 2009 la 153,4 milioane euro in 2010.

  • Tranzactie speciala cu 8,8% din actiunile Oltchim

    Trendul ascendent cu un ritm foarte accelerat pe actiunile combinatului chimic Oltchim SA Ramnicu Valcea (OLT) si-a gasit in sfarsit o explicatie. Acesta a fost condus de un investitor interesat sa achizitioneze o participatie importanta in cadrul economiei si care se intelesese pentru un pret in vederea unor tranzactii pe piata deal. Acesta s-a efectuat la finalul sesiunii de ieri de la Bursa de Valori Bucuresti si a avut ca obiect un pachet reprezentand un 8,8% din capitalul social al Oltchim.

  • Premierul spune ca nu intentioneaza, in prezent, sa remanieze Cabinetul

    Emil Boc a afirmat ca, in pofida unor nemultumiri ale parlamentarilor fata de unii ministri, nu ia in calcul o remaniere guvernamentala atata vreme cat un ministru nu are probleme majore sau nu comite o gafa majora in exercitiul functiei, potrivit NewsIn.

  • O noua asigurare de viata cu componenta investitionala inclusa

    Un nou produs financiar, Capital Activ, care imbina componenta investitionala cu protectia unei asigurari de viata a fost lansat ieri pe piata de UniCredit Tiriac Bank impreuna cu ERGO Asigurari. Investitiile se fac in obligatiuni senior emise de UniCredit Milano si sunt tranzactionate pe Bursa din Luxemburg.

  • Moneda nationala se apreciaza miercuri pana la un curs de referinta de 4,1035 lei/euro

    Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,1035 lei/euro, cu 0,27% mai mic fata de sedinta precedenta, in vreme ce dolarul american a pierdut teren in raport cu moneda nationala, ajungand la 2,8681 lei/dolar. Cursul BNR de marti a fost de 4,1147 lei/euro.

  • Clientii Enel isi pot achita facturile de energie prin Intesa Sanpolo Bank

    Clientii Enel Energie si Enel Energie Muntenia isi pot achita facturile de energie si prin intermediul retelei teritoriale pe care o are Intesa Sanpaolo Bank. Platile pot fi realizate in numerar, la oricare dintre unitatile bancii in baza facturii Enel. De asemenea, platile pot fi efectuate si prin intermediul aplicatiei de internet banking a bancii sau prin ordin de plata

  • Directorii de HR: focus pe recrutarea si retinerea angajatilor cu potential

    Recrutarea reprezinta principala prioritate in 2011 pentru directorii de resurse umane din cadrul firmelor de pe piata locala, potrivit unui studiu realizat de de firma de consultanta in resurse umane Kienbaum. Procesul de recrutare reprezinta principala prioritate in 2011 pentru cei mai multi dintre directorii de resurse umane si aproape o treime prevad o crestere a bugetului de HR in aceeasi perioada.

  • Nuclearelectrica:Vrem alti investitori pentru reactoarele 3 si 4, participatia statului scade la 40%

    Statul roman va demara procedura de atragere de noi investitori in proiectul viitoarelor reactoare 3 si 4 de la centrala nucleara din Cernavoda, astfel incat participarea sa in proiect sa scada pana la un procent de 40%, potrivit datelor transmise NewsIn de compania Nuclearelectrica.

  • Ghetea a primit un nou mandat de presedinte al CEC

    Ministerul Finantelor a schimbat doi vicepresedinti ai bancii si a aprobat majorarea capitalului cu 13 milioane de euro. CEC Bank, singura banca de top ramasa in portofoliului statului, isi va majora capitalul cu 52,9 milioane de lei (aproape 13 mil. euro) din profitul pe anul trecut si incorporarea unor rezerve.

  • Borbely: Romanii care vor cumpara masini electrice prin Programul Rabla vor primi sase vouchere

    Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a declarat miercuri, la finalul intalnirii cu conducerea companiei Dacia Groupe Renault, ca a lucrat la o Ordonanta de Urgenta prin care cei care vor cumpara masini electrice prin Programul Rabla vor primi sase vouchere a cate 3.800 lei fiecare.

  • Piata imobiliara industriala in redresare

    Raportul King Sturge ofera o evaluare a principalelor tendinte macroeconomice, a schimbarilor la nivelul pietei de logistica si a managementului lantului de aprovizionare din 13 tari europene: Belgia, Bulgaria, Croatia, Cehia, Franta, Germania, Ungaria, Polonia, Romania, Serbia, Slovacia, Turcia si Marea Britanie. Previziunile sugereaza o imbunatatire stabila in activitatea economica pentru intreaga Europa.

  • Criza ne-a taiat 15% din puterea de cumparare

    Din 2008 pana in 2010, familiile au pierdut 0,5% din castigurile lunare, pe fondul unor scumpiri de aproape 15%. Tot mai multi bani din venituri se duc pe cheltuielile cu strictul necesar. La finele anului 2008, cand Romania intra in criza, o familie castiga in medie 2.319 lei lunar. In 2010, venitul mediu a scazut la 2.308 lei. Preturile au crescut cu 14,9%.

  • Aurul, la pret maxim istoric

    Pretul aurului a ajuns la un nivel maxim istoric, pe fondul crizei datoriilor suverane din Europa si a preturilor mai mari la petrol si cereale. Aurul pentru livrarile imediate a inregistrat o scumpire de 2,02 dolari, pana la un pret record de 1.457,75 de dolari/uncie, in timp ce, pe piata din Singapore, miercuri dimineata, se tranzactiona la pretul de 1.454,80 dolari/uncie, relateaza Bloomberg.

  • Cojocaru (Volksbank): Vrem sa ajungem la o cota de piata de 3-4% in urmatorii ani

    Vicepresedintele Volksbank Romania, Lucian Cojocaru, a declarat miercuri ca banca tinteste o cota de piata de 3-4% pentru urmatorii ani pentru toate segmentele de business, precum si o crestere mai lenta decat cea a pietei pe partea de credite.

  • Refinantarea creditelor in franci elvetieni, solutie doar pentru unii

    Multi clienti cu imprumuturi in franci elvetieni au platit cumulat mai putin decat daca ar fi optat pentru un credit in euro, dar pentru unii efortul a devenit mai mare din 2010. Deprecierea accentuata din ultimele 12 luni a leului in raport cu francul elvetian (CHF) a starnit multa emotie si suferinta printre cei cu credite in moneda elvetiana.

  • Pentru cati bani pleaca romanii in strainatate. Vezi salarii medii pe domenii

    Romanii care lucreaza in domeniul petrol si gaze castiga cel mai bine in strainatate in 2011. In topul celor mai bine platiti romani din afara tarii urmeaza angajatii din industria divertismentului, medicii si inginerii. Veniturile medii obtinute de romani in strainatate variaza intre 500 si 2.500 de euro, potrivit datelor furnizate de agentiile de plasare de forta de munca in strainatate si Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM).

  • Moody's a redus ratingurile OTP Bank si MKB

    Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a retrogradat ratingurile a sapte banci din Ungaria, printre care OTP Bank si MKB, ambele prezente in Romania, din cauza deteriorarii calitatii activelor acestor companii si a reducerii profiturilor nete.

  • HARTA SALARIILOR DIN ROMANIA. Vezi in ce judete se castiga mai bine decat anul trecut.

    Salariatii din 17 judete ale Romaniei castiga mai bine decat in 2009. Chiar daca in restul regiunilor tarii veniturile sunt in scadere, jumatate din romani planuiesc o calatorie anul acesta, iar 40% intentioneaza sa cumpere un telefon mobil. Diferenta dintre un salariat platit cu media pietei in Bucuresti si unul din Calarasi: peste 1.200 de lei. Acestea sunt extremele pietei muncii din Romania.

  • Pretul celei mai distorsionate piete: lumea ramane fara mancare

    Pretutindeni in lume, sistemul alimentar este in criza. Unii dau vina, poate gresit, pe un factor: speculatia. Totusi, lumea produce acum mai mult decat suficient din ce are nevoie. Probabil ca pretul e problema. Citeste o analiza exhaustiva despre criza alimentelor, de unde vine ea, din ce-i facuta defapt si ce urmeaza.

  • Lurf (Volksbank): Pierderile provocate de OUG 50 se ridica la 10 milioane euro

    Presedintele Volksbank Romania, Johann Lurf, a declarat miercuri ca pierderile provocate de OUG 50 privind creditele pentru populatie se ridica la 10 milioane de euro. "Este greu sa evaluam pierderile din OUG 50. O estimare ar fi de 10 milioane de euro daca ne gindim la toate eforturile interne si externe, pe langa cheltuielile financiare directe", a spus Johann Lurf.

  • Restantele romanilor la credite s-au dublat in ultimul an

    Romanii si-au platit tot mai greu ratele la banca in ultimul an. O arata negru pe alb datele Bancii Nationale a Romaniei. Valoarea restantelor s-a dublat din februarie 2010 pana in februarie 2011.

  • Vrei un job la Facebook? Vezi cum te poti angaja

    Iti doresti un job la Facebook si nu stii cum sa te faci observat? Facebook a primit peste 250.000 de CV-uri anul trecut. Daca visul tau este sa lucrezi in echipa uneia din cele mai mari companii din lume, trebuie sa tii cont de regulile organizatiei. Iata cum poti obtine un job la Facebook, potrivit expertilor citati de Mashable.com.

  • Trei sferturi dintre romani nu stiu sa-si administreze banii dar ar vrea sa invete

    Trei sferturi dintre romani au un nivel redus de intelegere a chestiunilor legate de finantele personale si de administrarea acestora, dar peste 90% dintre acestia intentioneaza sa isi dezvolte cunostintele si abilitatile legate de gestionarea banilor, potrivit unui studiu ING

  • Romanii se reorienteaza spre creditele din magazine - sume mici, perioade scurte

    Pe hartie, creditarea s-a dezghetat in Romania, dar, din pacate, pentru banci singurele imprumuturi care au succes acum sunt cele de refinantare si cele ipotecare de la "Prima Casa". In schimb, INF-urile s-au prins care sunt, de fapt, nevoile de finantare ale romanilor, asa ca au venit cu o oferta greu de refuzat.